Hemma
Luleå
LHF
Borta
Växjö
VLH

Luleå besegrade Växjö

14 mars 2019 22:00
Luleå besegrade Växjö med 5-3
#LHFVLH

Det bjöds på slutspelsmässig hockey i Luleå där hemmalaget till slut stod som segrare. 3-2-resultatet gjorde dessutom att gästande Växjö nu får spela åttondelsfinal och inte kvartsfinal.


Det var två lag på spelhumör som inledde matchen i Coop Norrbotten Arena. Luleå började aningen skarpare och skapade några farligheter innan lagkapten Erik Gustafsson trädde in i bilden. Först fick han på ett stenhårt slagskott som fick många i publiken att resa sig i tron om att det var mål, men pucken visslade utanför Viktor Fasths högra stolpe. Kort därefter fick samme Gustafsson på en ny pärla - som denna gång gick i samma stolpe. Växjö jobbade sig in i matchen och tog, med 55 sekunder kvar av perioden, ledningen. Brendan Shinnimin fick en passning från Linus Fröberg och skapade sig lite yta. SKottet från distans gick in precis över Joel Lassinanttis högra benskydd.

– Det är svängigt. Det är två ganska bra lag som försöker spela. Det bästa är att gå in i slutspelet med vinster i ryggen, sa Erik Gustafsson i Luleå till C More i paus.

Växjös målskytt höll med i analysen om matchen:

– Det är en match med hög intensitet. Det är lite slutspelskänsla över det. jag fick en liten yta och tar med mig detta in iandra perioden, sa Shinnimin till C More i paus.

Stark Växjöpress - men Luleå-mål

Växjö öppnade mittperioden i ett rasande tempo och höll Luleå utan ett skott på mål under periodens inledande 13 minuter. Men efter 13:43 fick Joonas Jalvanti iväg ett skott mot mål som Johan Harju styrde in för 1-1. Det var tändvätska för hemmalaget som av bara farten tog ledningen drygt två minuter senare när Jack Connolly skickade in sitt 16:e mål för säsongen. Trots att Luleå repade mod och putsade till skottstatistiken vann gästerna densamma med förkrossande 17-5 i mittperioden.

– Vi gör stora delar av perioden väldigt bra. Det är ganska frustrerande att äga en match och så vänder de. Men vi ska göra allt vi kan för att vända på steken igen, sa gästernas Arvid Lundberg till C More i paus.

– Vi gör en ganska dålig andraperiod fram tills vi gör 1-1 och sen tycker jag att vi tar över, menade hemmalagets Johan Harju.

Forceringen räckte inte

– Det är skönt att göra en vändning när man gör en mindre bra period. Vi blir tillbakatryckta under långa delar av perioden. Vi kommer upp för svagt, sa Luleås assiterande tränare Henrik Stridh till C More inför den tredje perioden, och inledningen lovade gott.

Luleå ökade trycket i slutperioden och när gästerna drog på sig en utvisning några minuter in i perioden gavs Niklas Olausson lite yta i det övre slottet, och han gjorde inget misstag. Med ett bra slagskott skickade han in 3-1 . Men gästerna gav inte upp och skruvade istället upp tempot. Växjös slutforcering höll Luleå fast i egen zon. Under de sista sex minuterna sköt Växjö tio skott mot mål och fem på mål. Ett gick in och det var Liam Reddox som skapade nerv i matchen när han reducerade med drygt två minuter kvar.

Växjö skapade ytterligare några lägeno och fick en tekning till vänster om Lassinantti med 5,7 sekunder kvar av matchen. Men Luleå höll undan och kammade hem tre poäng. Det räckte dock inte till serieseger.

– De är bra, Växjö. De gör det bra. Det var en jämn match. Jag tycker att vi släpper till lite för mycket. Vi kan bättre, sa Niklas Olausson till C More.

För Växjös del väntar nu åttondelsfinal på lördag.

– Jag tycker att vi startade matchen okej. Luleå var lite försiktiga. Vi utnyttjar inte vårt spelövertag och gör inte mål. Sista tio i tredje trycker vi på men vi får inte in pucken, sa tränaren Sam Hallam till C More efter matchen, och om stundande match sa han följande: – Det är förutsättningarna, nu ska vi ladda batterierna för årets match.

Highlights från matchen kan du se här