Hemma
Örebro
ÖRE
Borta
Växjö
VLH

Örebro bröt dyster svit - utan poängkungen

23 januari 2019 21:20
Två Örebro-spelare i röda tröjor gör high five i förgrunden. I bakgrunden ansluter en tredje Örebro-spelare.
#ÖREVLH

Den stora snackisen inför onsdagens SHL-match mellan Örebro och Växjö var hur hemmalaget skulle tackla det tunga tappet av långtidsskadade Aaron Palushaj. Lagets backar antog utmaningen och stod för tre av lagets fyra mål när man fällde regerande mästaren Växjö.


Det var som om Örebro bestämt sig för att inte låta sig nedslås av Palushajs frånvaro under onsdagskvällens möte med Växjö. Laget spelade inspirerat från nedsläpp och skapade flera högoktaniga chanser mot Växjös målvakt Viktor Andrén. Man fick också en ganska tidig utdelning när Rodrigo Abols befann sig "på kontoret" framför Andrén och tryckte in en retur i powerplay. Hela Behrn Arena var nog beredda att notera 1-1 halvvägs in i perioden när Linus Fröberg hittade Brendan Shinnimin med en utsökt passning. Kanadensaren hade helt tom kasse men lyckades - på något sätt - få pucken utanför. Fröberg gav sig dock inte och stod i bytet efter för en lika lysande framspelning, den gången till Tuomas Kiiskinen som från slottet gjorde det Shinnimin misslyckades med - mål.

– Det var en snygg passning, jag vet inte om någon annan förväntade sig den passningen! berömde Tuomas Kiiskinen kedjekompisen Fröbergs spelsinne.

Växjö skulle också hinna med ytterligare ett mål innan första perioden var över. Laget visade mästarklass i ett powerplay när Janne Pesonen hittade Dominik Bokk med en diagonalpassning och tysken snärtade in ett direktskott otagbart för Örebros målvakt Stefan Steen.

I den andra perioden visade Örebro återigen att det finns hopp även utan Palushaj. I powerplay övertog Nick Ebert hans position vid vänster tekningscirkel varifrån han, på typiskt Palushaj-vis, pricksköt in pucken i mål. Man fick sedan ytterligare ett backmål från Gustav Backström, som direktsköt på en fin framspelning av Patrik Virta.

– Palushaj är uppenbarligen borta och någon var tvungen att ta hans plats i powerplay. Jag har spelat där förut och det gick ju bra den här gången, sa en ödmjuk Nick Ebert till C More om sitt kvitteringsmål.

Ramstarkt försvar gav trendbrott

Den tredje perioden kom ganska snabbt att handla om huruvida Örebro skulle lyckas försvara sin ledning eller inte. Laget försvarade sig med näbbar och klor, men la inte så mycket energi på anfallsspelet. Den prioriteringen gav resultat. Örebro lät inte Växjö komma in på de farliga ytorna och kunde i slutet avgöra matchen när Växjö plockade målvakten. Nick Ebert lyfte in pucken från egen zon vilket gav Örebro en förlösande seger i bottenstriden. Laget bröt därmed en fyra matcher lång förlustsvit.

Highlights från matchen hittar du här.