Hemma
Luleå
LHF
Borta
Timrå
TIK

Anton Wedins delikatess avgjorde för Timrå

28 december 2018 22:45
Anton Wedin tar sig förbi Luleåförsvarare, lyfter pucken i mål bakom målvakten.
#LHFTIK

Inför matchen handlade väldigt mycket om uppgörelsen mellan två skyttekungar: Jack Connolly i Luleå och Anton Wedin i Timrå. I en spännande och böljande match såg det länge ut som att målvakterna skulle axla huvudrollerna istället, men efter en kvittering i slutminuten kunde sedan Anton Wedin frälsa Timrå i förlängningen och ge sitt lag sin första bortavinst sedan den fjärde oktober.


Svedberg fick bekänna färg direkt

Inför matchen hyllades Anders Burström av hemmapubliken för lång och trogen tjänst i föreningen. Luleåspelarna verkade inspirerade av ceremonin och av publiktrycket från de 6220 åskådarna i Coop Norrbotten Arena, för de tryckte på gasen direkt i den första perioden. Spelet var ändå relativt öppet och Timrå hade några fina chanser, men det var Luleå som naglade sig fast i offensiv zon och bombarderade skott mot en storspelande Niklas Svedberg. Han räddade hela 22 av 23 skott i den första perioden, men kunde inget göra åt Niklas Olaussons mål i den tionde minuten. Efter en snabb omställning och ett effektivt passningsspel lyckades inte Robin Kovacs få in pucken nära mål. Men pucken tog i sargen bakom målet och studsade ut till en helt ren Olausson, som kunde lägga in den i nätet. Målet gjorde att Luleå kunde lämna isen med en välförtjänt ledning inför den andra perioden.

– Jag trodde att Kovacs gjorde mål först, så jag slutade spela. Men så fick jag pucken rätt på bladet, så det var enkelt och skönt, sa Niklas Olausson till CMore.

Rubin ville inte vara sämre

Luleå fortsatte att skjuta på i den andra perioden. Timrå ville dock inte vara sämre, och det var de som öppnade mittenakten med mest energi. I den här perioden lyckades inget lag riktigt etablera en spelmässig dominans: den var mer kontrollerad än den första och lagen bytte chanser med varandra. Dessa stoppades dock av Timrås Niklas Svedberg och Luleås Niklas Rubin. Även den sistnämnde var riktigt vass i den här matchen. Storspelet från dessa två burväktare gav en mållös andra period.

Trots bara ett måls underläge och fler skott på mål var Timrås Vilmos Gallo inte nöjd.

– Det går alldeles för långsamt för vår del. Vi förlorar för många närkamper och måste upp i spelet om vi ska vända det här, sa han till CMore.

Timrå lyckas åter kvittera i slutsekunderna

I den tredje perioden gick gästerna ut och tog initiativet. Timrå började göra det som Gallos efterfrågade, nämligen att vinna närkamper. Detta öppnade upp för flertalet chanser för bortalaget, men Niklas Rubin stod för några riktigt svettiga räddningar.

Timrås frenetiska jakt på kvitteringen gav till slut resultat. Bortalaget fick chansen att spela sex mot fem efter att tränare Fredrik Andersson plockade ut målvakten. Efter en vunnen tekning i offensiv zon kunde Johannes Kinnvall se till att tre Luleåspelare fokuserade på puck, innan han serverade en helt ren Rickard Palmgren vid den högra tekningscirkeln. Ett distinkt slagskott i det bortre krysset kunde inte en storspelande Rubin göra något åt, och 1-1 var ett faktum.

Wedins delikatess avgjorde

Väl i förlängningen var det Luleå som hade de flesta chanserna, men med några sekunder kvar av förlängningen fick Timrås Anton Wedin pucken i sarghörnet i offensiv zon. Med en tådragning fintade han sig förbi två försvarare på väg in framför mål, för att sedan vänta ut Luleåmålvakten innan han lyfte upp en backhand på plocksidan. Ett riktigt vackert mål av Wedin avgjorde därmed matchen till Timrås favör, och fullträffen tar honom förbi Jack Connolly i SHL:s målliga.

– Jag försöker bara ta mig in på mål, då jag vet att det var lite tid kvar, säger målskytten blygsamt till CMore när han kommenterar sitt mål.

Detta var den första bortasegern för Timrå sedan den fjärde oktober, och Wedin poängterar hur skönt det var att få bort bortamatchsspöket. Han lyfter fram sin målvakt som, med sina 42 räddningar, var den stora anledningen till detta.

– Vi tar de här två poängen tack vare Niklas Svedberg, han räddar oss under hela den här matchen. Vi kanske inte förtjänar poängen idag, men jag kan ändå tycka att vi är värda dem, säger Wedin med ett leende.

I Luleå var minerna av förklarliga skäl inte lika uppåt.

– Vi är nöjda med starten på matchen, men vi gör ingen bra andra- och tredjeperiod. Vi blir stillastående och förlorar de flesta duellerna, säger tränaren Thomas Berglund till CMore efter matchen.

Se highlights från matchen här!