Hemma
Linköping
LHC
Borta
Leksand
LIF

Linköping jagar hemmafördel till kvartsfinalerna

4 mars 2015 16:40

Linköping har förlorat kampen om andraplatsen i SHL i och med förlusten mot Frölunda på tisdagen. Chansen finns fortfarande att laget lyckas placera sig topp fyra i SHL för att få hemmafördel i SM-slutspelets kvartsfinaler. En tillräcklig morot för Linköping som tar emot redan kvalklara Leksand i Saab Arena på torsdagen.


Linköping förlorade tisdagens möte i Scandinavium mot Frölunda med 3-0. Det gör att Frölunda knep andraplatsen i SHL och att Linköping nu som bäst kan komma på tredje plats i SHL.

För att ett sådant scenario ska kunna hända behöver Linköping, förutom att ta tre poäng mot Leksand på torsdagen, också hoppas på att Växjö kammar noll poäng. Dock räcker inte bara det, utan Linköping behöver dessutom plocka in åtta mål mot Växjö i den sista omgången, vilket kommer att bli svårt för Linköping.

Ett mer realistiskt mål kan vara att försöka snuva rivalen HV71 på fjärdeplatsen i SHL-tabellen. Inför torsdagens sista omgång har Linköping två poäng upp till jönköpingslaget, men östgötarna har betydligt bättre målskillnad. HV71 möter Skellefteå på hemmais och kan säkra fjärdeplatsen om laget tar två poäng i matchen.

Om Linköping besegrar Leksand samtidigt som HV71 tar maximalt en poäng kommer östgötalaget sluta fyra i tabellen och få hemmafördel i SM-slutspelets kvartsfinaler.

Det finns fortfarande en risk att Linköping slutar sexa i SHL om laget förlorar sin match samtidigt som Örebro Hockey vinner på torsdagen. Väldigt viktiga poäng för Linköping att spela om alltså på torsdagen då sista omgången i SHL spelas.

Linköpings Broc Little ligger mycket bra till för att kamma hem skytteligan i SHL. Inför torsdagens matcher har han fyra mål tillgodo på Örebros Martin Johansson. Totalt har Little stått för 28 mål denna säsong. Frågan är om han kan komma upp i 30 mål som Chad Kolarik vann skytteligan på ifjol?

Leksand vill ta med sig en seger

Leksand förlorade tisdagens hemmamatch mot HV71 med 5-2. Leksand har sedan tidigare ingenting att spela för då laget redan är klar elva i tabellen och kommer att få kvala för att spela i SHL kommande säsong.

Dock lär Leksand vara suget på att få med sig en seger och ett gott självförtroende till kvalet och kommer taggat till Linköping på torsdagen.

Leksand kommer som elva i SHL att få möta det lag som slutar på tredje plats i Slutspelsserien som spelas mellan åtta HockeyAllsvenska lag. Via den här länken kan du läsa mer om hur kvalet till SHL går till.

Under säsongen har lagen drabbat samman fyra gånger och Leksand har endast tagit två poäng mot Linköping på de mötena. Det var den 1 november när Leksand vann hemma i Tegera Arena med 3-2 efter förlängning.