Växjös power play sänkte Färjestad

25 januari 2014 21:13

Fyra mål framåt. Samtliga i numerärt överläge. Det blev Växjös stora segerrecept när Färjestad besegrades på hemmais. Därmed är laget tillbaka på den tredjeplats som Luleå "lånade" i och med 3-0-segern över AIK tidigare under lördagen.

Spel i numerärt överläge kom att bli en avgörande faktor. Den pekade ut riktningen i den första perioden. Först var det Erik Josefsson som styrde dit ledningspucken efter att Tomi Kallio tagit skott från backposition. Och innan perioden var till ända hade hemmalaget tillskansat sig ett tvåmålsövertag. Lagets skyttekung Ryan Lasch fick tag på pucken i röran runt FBK-målvakten Fredrik Pettersson-Wentzel och satte 2-0, vilket blev första periodens slutresultat.

Färjestad fick en kanonstart på den andra perioden. Förre Växjöspelaren Joakim Hillding 2-1-reducerade efter endast 37 sekunders spel. Detta efter att nämnde Lasch slagit en inte helt genomtänkt och välriktad passning, som ledde fram till det läge som Hillding framgångsrikt avslutade. Men power play kom med i bilden den här perioden också. Tomi Kallio dukade med sin tredje målgivande passning upp för Colby Armstrong, som styrde in finländarens skottpassning fram till 3-1. Vid det tillfället hade Färjestad drabbats av ett lagstraff på grund av för många spelare på isen.

Power play-succén fortsatte i den tredje perioden. Colby Armstrong blev tvåmålsskytt då han satte klubban till och från nära håll styrde dit 4-1 redan efter 1.30. Färjestad fick också känna på hur det var att näta när det satt spelare i motståndarnas utvisningsbås. Två Växjöspelare satt utvisade när backen Magnus Nygren krutade dit 4-2. Men där stannade det. Ett synnerligen lyckat power play-spel gav laget tre friska poäng och en återtagen tredjeplats i SHL-tabellen.

– Första perioden är fantastiskt bra, vårt power play är väldigt bra men vi behöver samtidigt hålla ett bättre fokus sett över hela matchen. Vi har en hel del småslarv under sista 40 minuterna, sa Växjötränaren Sam Hallam till C More efter matchen.