Hemma
Färjestad
FBK
Borta
MoDo
MoDo

Måstematch för Färjestad när MODO gästar

27 februari 2015 14:59

Två lag som letar efter formen drabbar samman på lördagen i Löfbergs Arena i Karlstad. Båda lagen har ett antal förluster i bagaget och är sugna på revansch. MODO Hockey är klart för nedflyttningskval efter sin senaste förlust medan Färjestad fortfarande har chans på en topp sex placering.

Färjestad har två raka nederlag i ryggen till hemmamötet med MODO Hockey och behöver verkligen en seger på lördagen. I och med att Färjestad förlorade mot Örebro på torsdagen med 3-1, samtidigt som HV71 vann mot Brynäs skiljer det nu sex poäng upp till HV71 som ligger på den åtråvärda sjätteplatsen i SHL.
Med nio poäng kvar att spela för krävs det nog att Färjestad tar idel segrar på de tre avslutande omgångarna för att laget ska kunna gå ikapp. Färjestad har i tur och ordning MODO, Luleå och Växjö Lakers kvar att möta, varav de två första matcherna är hemma i Löfbergs Arena.
Mot MODO har Färjestad vunnit två av mötena denna säsong och förlorat två. Noterbart är att Färjestad bara tagit två poäng hemma i Karlstad av sex möjliga mot MODO, en siffra karlstadlaget nog gärna bättrar på under lördagen.
En spelare som Ole-Kristian Tollefsen, som är kapten och pådrivare för klubben, måste kliva fram med tre omgångar kvar. Tollefsen kanske inte är en spelare som bidrar med poäng utan snarare med sina ledaregenskaper. Just sådana egenskaper kommer vara viktiga för Färjestad i absoluta slutskedet av SHL.
### MODO har stora problem i powerplay

MODO Hockey kommer med fyra raka förluster i ryggen och är efter förlusten hemma mot Frölunda på torsdagen nu helt klart för nedflyttningskval.

Dock kan MODO Hockey fortfarande undvika sistaplatsen i SHL när det återstår nio poäng för örnsköldsvikslaget att spela om.
– Frölunda var för bra, men tre av målen får de slå in alldeles för enkelt. Vi får sluta att släppa in så billiga mål, ska de göra mål på oss ska de göra det för att de spelar bort oss, sa MODO:s tränare Per-Erik Johnsson till C More efter matchen.
Det borde vara en liten morot för MODO nu när det väntar tre matcher innan kvalet tar vid och att placera sig över Leksand i SHL kan betyda en enklare motståndare i kvalet. MODO har i tur och ordning Färjestad, Örebro Hockey och Brynäs kvar att möta.
I MODO behöver nog laget från Örnsköldsvik slipa en del på sitt spel i powerplay. MODO ligger på sista plats i tabellen över powerplay i SHL med 9,58. Det skiljer nästan fem procentenheter upp till Luleå Hockey som ligger över dem i den statistiken. På 167 försök i powerplay under säsongen har MODO Hockey hittat nätet vid 16 tillfällen, en siffra laget måste bättra på i det stundande kvalet.
Spelare som Marcel Hossa, Juha-Pekka Haataja och Radek Smolenak är några av spelarna som måste få till poängproduktion och framför allt i spel i numerärt överläge där matcher mycket väl kan avgöras.