Hemma
Färjestad
FBK
Borta
Växjö
VLH

Tomkins målvaktshjälte i tät toppmatch

5 januari 2023 22:17
#FBKVLH

Det var ett toppmöte som lovade gott inför matchen. Både Färjestad och Växjö kom till matchen med god form, och 7 762 åskådare kunde förvänta sig god underhållning. Och underhållning blev det - men i form av tät defensiv och briljanta målvakter. Efter 65 minuters spel hade inga mål fallit, och straffläggning avgjorde. Där vann Färjestad tack vare Matt Tomkins och Victor Ejdsell.


Att det var två topplag som möttes i Löfbergs Arena märktes inte minst på den imponerande defensiven, där det inte bjöds på mycket i den första perioden. Och när det väl skapades chanser stod Emil Larmi och Matt Tomkins för ett stabilt målvaktsspel.

Ställningskriget fortsatte i den andra perioden som inte heller bjöd på speciellt många högkaratiga målchanser. "De är tighta, jag tycker ändå vi skapar några lägen. De har också några lägen, en ganska jämn match", sa Färjestads Joakim Nygård efter 40 spelade minuter.

Den tredje perioden bjöd på lite fler lägen. Färjestad genom heta kedjan med Remi Elie och Joakim Nygård skapade en del, men flest chanser hade Växjö. Matt Tomkins klev fram som matchens förgrundsfigur, vilket ytterligare underströks av att han blev hjälte i straffläggningen.

Sagt om matchen

– Grym match för oss. Vi hade bra struktur och var solida hela matchen. Att hålla ett topplag som Växjö ifrån att göra mål är ett bra kvitto för hela laget. All cred till killarna som blockerade mycket skott och gjorde mitt jobb enkelt, analyserade Färjestads målvakt Matt Tomkins.

– Det är tätt, men ändå inte jättetuffa närkamper och inte så bra spel. Man måste göra mål på bortaplan för att kunna vinna. Två bra målvakter gör att det blir en lite konstig match, sa Växjös tränare Jörgen Jönsson efter matchen.

I punktform

  • Färjestad vann sin femte raka match.
  • Victor Ejdsells straffmål innebär att han gjort mål på sex av sju straffslag den här säsongen.
  • Matt Tomkins höll säsongens första nolla - räddade 33 skott.
  • Även Växjös målvakt Emil Larmi briljerade och stod för 25 räddningar.
  • Brian Cooper loggade mest istid för gästerna: 23:53.
  • Växjö hade vunnit åtta av sina nio senaste matcher men gick alltså på pumpen ikväll. Trots det behöll man serieledningen.