Hemma
Växjö
VLH
Borta
Linköping
LHC

Åhman stängde ner Linköping när Växjö tog femte raka

19 november 2022 17:46
#VLHLHC

SHL:s serieledare Växjö återstartade serien med hemmamatch mot tian Linköping. Sett till spelet i den första perioden kunde man tro att placeringarna var de omvända, men ju längre matchen led desto bättre blev Växjö. Efter dubbla mål i såväl andra som tredje perioden, och storspel från målvakten Adam Åhman, kunde smålänningarna till slut vinna med 4-1.


Matchen började något trevande, där båda lagen stack upp med chanser. Ju längre perioden led, desto mer tog emellertid bortalaget över taktpinnen. Linköping styrde spelet och skapade ett gäng chanser. I powerplay gjorde man två mål, som båda videobedömdes. Det andra målet godkändes, vilket gav Linköping en välförtjänt ledning efter tjugo spelade minuter.

I den andra perioden jämnade Växjö ut spelet, och gick från 0-1 till 2-1. Effektivt anfallsspel och ypperligt målvaktsspel från Adam Åhman var den stora anledningen till vändningen. "Vi skapar tillräckligt med lägen för att vara i ledning den här matchen, men Växjö är effektiva och tar vara på sina lägen, då står det 2-1", sa Linköpings Sebastian Strandberg om den andra perioden.

Den tredje perioden inleddes med en otäck situation där Växjös Joel Kellman blev liggande på isen efter en tackling. Därefter var det Växjö som kontrollerade spelet och kunde göra både 3-1 och 4-1, vilket blev slutresultatet.

Sagt om matchen

– Första perioden är vi inte helt nöjda med, men andra och tredje är ändå ganska bra. Skönt att vi kan ta tre poäng. Jag har fått spela mycket på slutet, och spela med skickliga hockeyspelare. Jag försöker bara ta vara på det och puckarna har trillat in, sa Växjös unge Hugo Gustafsson som blev tvåmålsskytt.

– Prestationen är helt okej, det är match ända fram till 3-1, där tycker jag matchen dör litegrann. Fram till dess är det en okej hockeymatch, det är inte oväntat att det ska se ut så här i Växjö. Synd att vi inte kommer hem med några poäng, sa Linköpings kapten Jonas Junland efter matchen.

I punktform

  • Växjö tog femte raka segern, och har vunnit 13 av sina senaste 16 matcher mot Linköping.
  • Kalle Kossila har gjort två matcher för Växjö och mål i båda.
  • Oscar Fantenberg har på sina tre matcher efter comebacken gjort tre poäng (1+2).
  • Efter fem raka matcher utan insläppt mål i boxplay tvingades Växjö kapitulera i den spelformen när Linköping gjorde 0-1.
  • Filip Bystedts mål innebär att han gjort poäng tre matcher i rad.
  • Hugo Gustafsson gjorde två mål - för första gången i SHL-karriären.