Leksand vann inför hemmafansen

30 mars 2019 21:12
Leksands Anton Karlsson i vit tröja och blåa byxor hoppar i glädje upp mot plexiglaset framför extatiska hemmafans
#LIFMIK

Det var läge för hemmalaget Leksand att koppla ett minigrepp om SHL-platsen efter segern borta mot Mora i torsdags. Inför ett utsålt Tegera Arena och en extatisk hemmapublik lyckades Leksand med ansatsen och vann med samma siffror som i match ett: 4-3.

Matchen fick en rivstart när Moras Andrew Rowe tacklade Martin Karlsson från blindside och fick matchstraff. I det fem minuter långa powerplay-spelet gjorde Leksand 1-0 genom Mattias Ritola som fick tid på sig att sikta och drog in pucken i krysset bakom Moras målvakt Janne Juvonen. Det blev inga fler mål i det numerära överläget, men Leksand fick med sig momentum och resten av perioden tillhörde hemmalaget. Närmast ett ytterligare mål var David Rundqvist när han trampade förbi på högerkanten och kom fri med Juvonen som dock räddade både förstaläget och returen.

– Vi kom in bra i första delen av powerplay, så det var en bra start. Vi känns starka, det är bara att fortsätta, tyckte Mattias Ritola efter första tjugo.

Målrik mittakt

Den andra perioden blev svängig och händelserik. När Martin Karlsson, som spelade i tröjnummer 100 med anledningen av klubbens 100-årsjubileum, rann igenom och fick ett slag av Viktor Amnér dömde domaren straffslag - ett straffslag som Thomas Valkvae-Olsen utnyttjade på bästa sätt. Norrmannen gjorde en snabb dragning åt höger och satte pucken under plocken på Janne Juvonen. Nästa mål kom när Jon Knuts läste ett uppspel och bröt strax innanför blålinjen, serverade Jesper Ollas som pangade in 3-0 vid bortre stolpen. Kort senare fick Mora det så viktiga reduceringsmålet när Viktor Amnér blev sopren i bortre delen av offensiv zon och, serverad av Spencer Abbott, nöp dit pucken med ett snabbt skott. Efter 16 minuter reducerade Mora på nytt när backen Jonathan Carlsson följde med upp i ett flygande anfall och sköt både en och två gånger - och andra gången gick pucken in mellan benen på Axel Brage i Leksandskassen.

Resultatet blev en repris från match ett

I den tredje perioden kom Leksand ut flygande och skapade flera chanser mot Janne Juvonen. Därför var det inte speciellt oväntat att Leksand utökade ledningen. Backen Lucas Nordsäter fyllde på i ett snabbt anfall och skapade ytor åt rivige Anton Karlsson som la över pucken på sin backhand och lyfte in den snyggt i bortre krysset vilket innebar 4-2. Men Mora gav sig inte. I ett powerplay reducerade Ryan Johnston till 4-3 när han tog emot en puck djupt ner till vänster i offensiv zon, höll i den i någon sekund innan han snärtade in pucken i främre krysset. Det blev dramatiskt på slutet, inte minst eftersom Mora fick spela powerplay med tre minuter kvar, men bortalaget räckte inte ända fram - den här gången heller. Slutsiffrorna blev återigen 4-3 i favör för Leksand som därmed tog ledningen med 2-0 i matcher och kopplade ett minigrepp om matchserien och en SHL-plats nästa säsong.

– Vi gör en bra match rakt igenom, vi släpper in ett slarvmål men reder ut det som lag, det känns bra! Vi har 2-0 i matcher men Mora är ett duktigt lag och vi ska inte underskatta dem, sa en upprymd Anton Karlsson efter slutsignalen.