Hemma
Frölunda
FHC
Borta
Djurgården
DIF

Frölunda vann första finalen

21 april 2019 17:47
Frölunda höll undan för Djugården - vann med 5-3
#FHCDIF

Den första finalen blev en match med flera ansikten. Efter en målrik mittperiod kunde Frölunda till slut hålla undan för Djurgårdens forcering. Hemmalaget vann med 5-3.


Den första finalmatchen mellan Frölunda och Djurgården inleddes i högt tempo och det var gästerna som förde spelet under de första minuterna. Men Frölunda jobbade sig in i matchen allteftersom då man började få fast Djurgården i längre anfall.

Ett misslyckat uppspel från Djurgården efter knappt tolv minuter senare gjorde att Jacob Peterson snappade upp pucken. Peterson vände på en femöring och tog sig in mot mål där han lyfte en backhand i mål, hans tredje fullträff i slutspelet.

– Det är klart det var skönt. Får en lös puck i mitten och vräker iväg den. Jag hinner inte titta så mycket. Det känns bra i spelet. När vi får pucken i egen zon vänder vi snabbt och går framåt, sa målskytten till C More.

Djurgården höjde sitt spel igen och skapade ett flertal lägen mot slutet av perioden men en crosschecking i egen zon från Petteri Wirtanen resulterade i att gästerna fick spela slutet av den första perioden, och inledningen av den andra, i numerärt underläge.

Intensiv mittperiod

Den andra perioden inleddes händelserikt. Det powerplay hemmalaget hade med sig in i perioden blev resultatlöst. Istället var det Djurgården som gjorde periodens första mål när Emil Bemström osjälviskt serverade Marcus Davidsson till 1-1 efter 2:13. Det blev början på en målexplosion. Bara 56 sekunder senare gav Jakob Moverare hemmalaget ledningen med ett distansskott. Målet godkändes efter videobedömning. Med 4:25 på klockan kvitterade Linus Hultström till 2-2 med ett skott från snäv vinkel högt över Johan Mattsson i Frölundakassen.

Två utvisningar för Djurgården blev ödesdigra. Med 13:18 på klockan fick Chay Genoway lite yta i det övre slottet från vilket han pricksköt 3-2. Och precis som i den första perioden drog gästerna på sig en sen utvisning när Marcus Davidsson fick två minuter för tripping. Den här gången utnyttjade hemmalaget de. Brandon Gormley sköt från distans och framför mål styrde Joel Lundqvist in 4-2.

– Vi hjälper inte varandra tillräckligt från egen zon. Vi tar två utvisningar som de gör mål på men jag tycker vi gör en bra match, sa Linus Hultström till C More i paus.

Max Friberg i Frölunda var desto nöjdare:

– Jag tycker att vi rycker upp oss spelmässigt . Vi var lite stillatsående i första men vi har fått upp pressen och ett av målen tillkommer när vi checkar högt, sa han.

Frölunda höll undan

– Jag tycker att vi kommer in i det ju längre det går. Vi spelar bättre ju fler minuter som passerar. Vi behöver hitta lite rätt i vårt positionsspel. Vi får slipa lite på vårt grundspel, sa Roger Rönnberg, tränare i Fröludna, till C More inför den tredje perioden.

Hans lag tog tag i taktpinnen i inlendingen av slutakten och tvingade Djurgården till en tidig timeout. Effekten av den lät blev inte omedelbar men den kom. Dick Axelsson reducerade efter 3:27 när han placerade in 4-3 lågt till vänster om Mattsson. Därefter tog Djurgården över spelet och skapade flera lägen. Ett par långa sekvenser gjorde att tiden rann undan kvickt och när målskytt Axelsson drog på sig en utvisning med knappt två och en halv minut kvar uteblev den riktiga slutforceringen från Djurgården.

Med 23 sekunder kvar fasttällde Samuel Fagemo slutresultatet till 5-3 när han skickade in en puck i tom bur.

– Vi hade en bra period på sju minuter i tredje och sedan fick vi några turnovers. Vi är starka vid sargen men kan putsa lite på strategier till nästa match. Vi har lärt oss en hel del. Vi gjorde en bra start men sen såg jag lite vad Roger gjorde där, sa Djurgårdens tränare Robert Ohlsson med ett leende till C More.

– Det var inte vår bästa match. Djurgården kommer ut bättre än oss. Vårt powerplay löser det åt oss idag. Vi kommer inte ut som vi brukar. Det kan ha varit lite rost. Men det spelar inte så stor roll när man vinner och det tar vi med oss ikväll, sa Frölundas målvakt Johan Mattsson.

Highlights från matchen ser du här.