Hemma
Djurgården
DIF
Borta
Frölunda
FHC

Bergfors fullbordade vändningen - Djurgården ikapp i finalen

27 april 2019 18:30
#DIFFHC

Djurgården reste sig i hemmaborgen och krånglade sig ur ett nytt underläge på sin slutspelsresa. Jacob Josefson svarade för sitt första slutspelsmål och Niclas Bergfors sköt avgörandet, när Frölundas 0-2 förvandlades till seger med 3-2 i den fjärde SM-finalen.


Torsdagens styrkebesked från Frölunda hade gett göteborgarna ett nytt övertag i jakten på SM-guldet. Nu skulle Djurgården söka revansch och inför Hovets gungande läktare klev laget ut inställda på att rivstarta. Men under matchupptakten var det istället gästerna från väst som tog hand om spelet.

Mats Rosseli Olsen lade upp för Patrik Carlsson till ett öppet skottläge redan i den andra spelminuten. Kort därefter kom också 0-1 för Frölunda, som i spel i numerärt underläge tog ledningen när Max Friberg utnyttjade ett passivt Djurgårdsförsvar. Jacob Peterson hade senare ett friläge som Adam Reideborn stoppade och Chay Genoway prickade även ribban, allt detta i en förstaperiod som Frölunda dominerade.

Mittenakten inleddes däremot med en tidig dubbelchans för Axel Jonsson-Fjällby som Johan Gustafsson lyckades parera. Djurgården klev ut klart mer påslaget till period två, men chanserna lös utöver Fjällbys försök med sin frånvaro. Samma gällde Frölunda, som halvvägs genom matchen fick en öppning via ett powerplay. Simon Hjalmarsson tog tillvara på den chansen och sköt 0-2 till gästerna.

Segerskytten: "Skönt att det ledde vinst"

Djurgården var där och då mycket illa ute, med vad som såg ut att bli utökat underläge i finalserien. Men ett omställningsläge för Jonsson-Fjällby ändrade på allt. Frölundaförsvaret hängde inte med, utan rev ner forwarden och på den efterföljande straffen lyckades Mattias Guter få reduceringen precis över mållinjen. Därifrån dröjde det bara ett par minuter innan Jacob Josefson styrde 2-2 i nät via benet.

Målet var kaptenens första i SM-slutspelet och betydde likaläge inför slutperioden, där lagen drog jämnt i åtta minuter. Då grävde Sebastian Strandberg och Dick Axelsson fram ett läge för Niclas Bergfors, som snabbt vände upp och sköt 3-2 intill stolpen. Frölunda tryckte därifrån på för en kvittering, men Reideborn släppte inget förbi sig. Djurgården vann med uddamålet och SM-finalen är återigen utjämnad - nu med ställningen 2-2 i matcher.

– Extremt skönt givetvis! Det går inte att sätta ord på. Skönt att det ledde till vinst också, kommenterade Niclas Bergfors i C More om sitt segermål.

Highlights från matchen hittar du här.