Hemma
Växjö
VLH
Borta
Luleå
LHF

Reducerat i matchserien - Bokk förlängningshjälte för Växjö

28 mars 2019 22:10
#VLHLHF

Växjö var pressat att vinna för att hålla kvartsfinalserien med Luleå Hockey vid liv. Den rafflande fjärde fighten var oavgjord efter tre spelade perioder och gick till förlängning - där Dominik Bokk blev stor hjälte när han såg till att smålänningarna reducerade matchserien till 1-3.


Växjö Lakers skulle i sin måstematch hemma i Vida Arena inleda med en tung forcering framåt. Smålänningarna radade upp möjligheter mot ett tillbakapressat Luleå, som stod emot till den 17:e minuten innan Joel Lassinantti fick kapitulera.

Brendan Shinnimin vann pucken vid egen blå och satte full fart framåt, innan han hittade luckan intill Lassinanttis vänstra stolpe. Målet fick Luleå att vakna till och skapa press mot Viktor Andrén, men hemmalaget höll i sin uddamålsledning perioden ut.

– Vi kommer ut och pressar dem rejält - vilket vi måste fortsätta med. Pressen är på dem nu och vi har ingenting att förlora, sade 1-0-skytten Shinnimin till C More i pausen.

I den andra skulle Luleå rycka upp sig - och det rejält. Norrbottningarna skapade stundtals tung press i Växjözonen och likt sitt motstånd i den första skulle målet komma sent in i akten. Erik Gustafsson skickade trissan från blålinjen - en puck som letade sig in hela vägen bakom en skymd och chanslös Viktor Andrén.

– Det är en rejäl uppryckning från den första perioden. Det är så vi vill spela. Vi åker mer skridskor, ligger närmare i forechecken och tar hand om pucken mycket bättre. Hårdare jobb helt enkelt, sade Luleås lagkapten tillika målskytt Erik Gustafsson till C More i pausen.

Shinnimin fixade kvitteringen

I den tredje akten skulle Luleå fullborda sin vändning. I samband med att Niclas Burström klivit ur utvisningsbåset kunde Petter Emanuelsson sätta Luleå i förarsätet, när han smällde till direkt på Jack Connollys passning.

Men Växjö ville dock annat. Kort därefter fick hemmalaget spela fem mot fyra - och väl i den spelformen kom kvitteringen. Brendan Shinnimin höll sig framme i trafiken framför mål och petade in 2-2 bakom Lassinantti.

Perioden präglades av utvisningar och elva minuter in åkte Luleås Oscar Engsund på ett matchstraff efter att ha tacklat Shinnimin i ryggen. Trots det långa powerplayspelet fick Växjö inte riktigt till sitt numerära överläge mot ett Luleå som stod upp väl sin defensiv. Några ytterligare fullträffar skulle det inte bli och mötet i Vida Arena gick till förlängningsspel.

"Grym laginsats"

Väl där var det Växjö som inledde starkast - men när Luleå fick powerplay var det istället gästerna som hade drömläget att ta segern och klivit in till en semifinal. Så blev dock inte fallet då smålänningarna höll undan - och knappt sex och en halv minut in i perioden skulle istället hemmapubliken få jubla. Shinnimin agerade återigen huvudrollsinnehavare - denna gång när han frispelade Dominik Bokk i slottet som inte gjorde några misstag från nära håll.

Matchserien är därmed reducerad till 1-3 när lagen nu vänder upp till Norrbotten ånyo.

– Det här var verkligen en grym laginsats. Vi tar den här måstematchen och serien vänder upp till Luleå igen. Det gäller att ta en match i taget, fira den här segern snabbt men sedan förbereda sig till på lördag, sade Växjös Brendan Shinnimin, som stod för 2+1 på torsdagsaftonen.

– Det är svårt att vinna en hockeymatch när vi bara spelar i 40 minuter plus övertid. Vi skjuter oss själva i foten i den första perioden - vi kommer ut alldeles för svagt. Från den andra tycker jag att vi spelar riktigt bra och är det bättre laget. Vi ska kunna stänga ner matchen, det har vi gjort hela året. Det är fruktansvärt bittert nu, men nu är det bara att nollställa och ladda om för lördag, sade en besviken Erik Gustafsson till C More.

Se higlights från matchen här.