Luleå avgjorde i förlängningen

24 mars 2019 17:50
Luleås Emil Larsson firar sitt andra mål och kvitteringspucken.
#VLHLHF

Inför en högljudd hemmapublik var det Växjö som skapade mest och hade ledningen hela tre gånger i matchen. Men Luleå vägrade ge upp och tog matchen till förlängning, där de kunde sätta segerpucken redan efter fyra och en halv minut. Matchen slutade därmed 5-4 till Luleå, som tar ledningen med 2-0 i matchserien.

I en händelserik start på matchen tystade Luleå Vida Arena direkt efter en snabb omställning från egen zon. Niklas Olausson kunde servera Robin Kovacs, som trampade in framför Viktor Fasth och placerade pucken förbi det vänstra benskyddet. Efter målet lyckades inget lag ta initativet under de efterföljande fem minuterna, men när gästerna drog på sig två utvisningar kunde Växjö både ta sig in i matchen och kvittera. I spel fem mot tre fick Linus Fröberg pucken direkt efter tekning och fick tid att sikta och skicka iväg ett handledsskott som letade sig förbi Joel Lassinantti. Växjö tog sedan över allt mer och skapade de allra vassaste chanserna, medan gästerna hade svårt att få upp farten och komma till anfall. Trots att hemmalaget vann skottstatistiken med 10-4 var det likaläge efter den första perioden.

Kovacs tvåmålsskytt

I mittenakten var det omvända roller, då det var hemmalaget som gjorde mål direkt. Lagkaptenen Liam Reddox fick ett bra uppspel från Daniel Rahimi och trampade in i den offensiva zonen för att sedan avlossa ett stenhårt slagskott. Pucken letade sig stolpe-stolpe in bakom Lassinantti. Målet gav energi till Växjö, som öste på framåt. Luleå skulle dock äta sig in i matchen och jämna ut både det spel- som det skottmässiga övertaget. Det skulle ge resultat. När Luleå vann tillbaka pucken i den offensiva zonen efter aggresiv forecheck kunde Kovacs snirkla sig in i slottet och avlossa ett stenhårt skott som satt högt på Fasths plockhandssida. Den fina individuella prestationen såg till att det stod 2-2 efter en jämn och böljande period.

– Vi kliver in hårdare och jobbar ikapp i den här perioden. Fortsätter vi såhär så tar vi det, säger Luleås Emil Larsson till C More.

Luleå kvitterade - tre gånger

Mycket riktigt skulle även den tredje perioden starta med ett tidigt mål. Återigen var det en snabb spelvändning som bäddade för Brendan Shinnimin, som tog vara på en puck och tryckte in den bakom Lassinantti. Men Luleå vägrade att lägga sig ner i en händelserik avslutningsakt. Fem minuter senare kom kvitteringen när Emil Larsson blev frispelad i slottet. När Växjö sedan återtog ledningen, då Dominik Bokk rakade in en retur från nära håll, såg det ut som att hemmalaget skulle kvittera matchserien. Men för tredje gången tog Luleå igen ett underläge, när Emil Larsson gjorde sitt andra mål för kvällen med en minut och femton sekunder kvar. När signalen ljöd var resultatet 4-4, vilket innebar förlängning.

Väl där var det Växjö som startade i ett rasande tempo och skapade flera vassa chanser. När Luleå väl fick sitt första läge efter att matchens gigant, Robin Kovacs, frispelat Niklas Olausson så var en händelserik och dramatisk match över. Gästerna vann till slut med 5-4 och har därmed 2-0 i matchserien.

Trots detta var Växjös tränare inte speciellt nedslagen.

– Vi gör en bättre match idag och har saker som vi kan ta med oss upp till Luleå. Vi har ingenting att förlora, konstaterade han självsäkert.