Hemma
Luleå
LHF
Borta
Växjö
VLH

Emanuelsson frälste Luleå

22 mars 2019 21:40
Einar Emanuelsson frälste Luleå i första ronden
#LHFVLH

Den första ronden mellan Luleå och Växjö bjöd på tät kamp. I slutperioden kunde hemmalaget rycka åt sig vinsten tack vare ett sent drömmål av Einar Emanuelsson. Slutresultatet skevs till 3-1.


Luleå inledde matchen i högt tempo och låste långa stunder fast Växjö i offensiv zon. Vid ett flertal tillfällen bröt hemmalaget igenom men mången gång hann gästernas backar tillbaka för att bryta i sista stund. Växjö jobbade sig in i matchen mer och mer och skapade ett par farliga chanser framåt slutet av perioden. Men de första 20 minuterna förblev mållösa, trots 9-2 i skott på åml för Luleå.

– Skotten talar sitt tydliga språk, tycker jag. Vi sticker upp lite i slutet och skapar några lägen men annars är vi fastcheckade i vår zon, sa Erik Josefsson i Växjö till C More i paus.

– Jag tycker vi börjar bra och får fast dem i deras zon. I egen zon spelar vi bra fram till slutet där vi ger bort ett läge sa Luleås Oscar Engsund i samma paus.

Bättre mittperiod

Mittperioden blev en öppnare historia och bjöd också på ett par mål. Emil Larsson serverades en riktig macka när han bjöds ett friläge tack vare en öppnande passning från Daniel Sondell i egen zon. Han la ner Viktor Fasth och lyfte in ledningsmålet med en backhand. Kort därefter bjöds Isac Lundeström på ett bra läge när Växjö slarvade. Men Fasth var med på noterna och rusade ut likt en fotbollsmålvakt och löste situationen. Istället kunde gästerna kvittera. Växjö byggde spelet bra och till slut kude Linus Fröberg pricka in kvitteringen och gästerna vann skotten i mittperioden med 9-5.

– Det var viktigt. Jag tycker inte att vi har kommit upp alls. Så det var viktigt för självförtroende och det är något att bygga vidare på, sa Fröberg till C More i paus.

Lika nöjd var inte Luleås tränare, Thomas Berglund: – Jag gillar inte hur vi släpper in målet men nu är det 1-1 så vi får gilla läget, säger Tomas "Bulan" Berglund, tränare i Luleå, till C More.

Luleåryck i tredje

Hemmalaget höjde tempot en aning i slutperioden och även om det intensiva, fysiska spelet fortsatte kom det också mål. Och det var hemmalaget som gjorde dem. Einar Emanuelsson frälste Norrbotten när han skickade in det som skulle visa sig bli det matchvinnande 2-1-målet med knappt en och en halv minut kvar att spela. Emanuelsson bröt in i zon och gjorde en stoppfint samtiditg som han fräste iväg ett skott som borrade sig in under ribban. När Växjö hade plockat ut en formidabel Viktor Fasth i kvitteringsjakten kunde Niklas Olausson göra 3-1 i tom bur.

– Vi gör en bra start. De höjer sig efter första perioden. Vi möter ett bra lag och de lär ju snacka ihop sig en del inför nästa match. Det är först till fyra matcher som gäller och nu gäller det att ladda om inför nästa, sa Einar Emanuelsson till C More.

Det var inte lika muntert hos gästerna:

– Jag tycker att vi gör en halvdan match. Ju längre matchen går tycker jag att vi tar bättre hand om pucken. Jag tycker att vi åker på ett tungt mål där på slutet, men så är det. Vi tar med oss en del och laddar om för nästa match, sa Växjös tränare Sam Hallam.

Highlights från matchen ser du här.