Hemma
Färjestad
FBK
Borta
Djurgården
DIF

Poängen räckte för Färjestad - seriesegrare i SHL

14 mars 2019 22:10
#FBKDIF

En poäng räckte för att Färjestad skulle kamma hem seriesegern i SHL 2018/2019 - och just så blev fallet. I ett kokande och gungande Löfbergs Arena slutade mötet med Djurgården 2-2 och gick så småningom till straffar, där gästerna drog det längre strået och plockade bonuspoängen.


Med förstaplatsen i sikte var det Färjestad som inledde starkast hemma i Löfbergs Arena på torsdagskvällen. Laget skapade långa anfall mot Djurgården och Adam Reideborn i kassen, men gästerna höll undan och kunde istället gå upp till 0-1 när laget fick sitt första powerplay. Dick Axelsson tog med sig pucken från den egna zonen och skickade iväg ett skott mot Adam Werner, vars retur rakt ut till Niclas Bergfors gav bortalaget ledningen efter 15:33.

Färjestad skulle dock få in en puck innan pausvilan. I spel fem mot fyra dunkade Jesse Virtanen iväg ett skott mot trafiken framför mål, där Gustav Rydahl stod parkerad. Rydahl krigade in kvitteringen men grinade rejält illa i sekvensen, då han fick Virtanens skott rakt på suspensoaren innan han tryckte in kvitteringspucken, som avslutade den första akten.

– Jag tycker att vi spelar bra. Vi har mycket puck i anfallszon och de får inte så många långa anfall. Vi måste bättra oss i PP. Vi har varit bra där länge och gör förvisso mål nu, men vi måste höja oss och inte sluta åka skridskor i mittzonen till exempel, summerade hemmalagets Linus Johansson i C More i pausen.

"Två lag som jobbar hårt"

I mittperioden lös de stora målchanserna med sin frånvaro i inledningen. Lagen turades om att ha momentum och vara spelförande - och efter knappt 14 minuters spel fick Färjestad till slut in en ledningspuck. Martin Johansson gjorde det på egen hand när han trampade runt i Djurgårdszonen och skickade iväg ett skott som smet in bakom Adam Reideborn till 2-1. I slutet av perioden var det gästerna som växlade upp och matade på - där Linus Hultström var närmast när han prickade överliggaren med ett rungande skott.

– Vi kommer ut ganska bra. Första halvan tillhör oss till den största delen, men därefter kommer de över oss och vi blir fast i egen zon. Det är två lag som jobbar hårt och man känner att det är mycket kamp där ute, sade Djurgårdens Jacob Josefson i pausen.

Med en klart större målskillnad än Luleå behövde Färjestad en poäng för att säkra seriesegern i SHL 2018/2019 - och det var också en poäng som Karlstadlaget skulle få på torsdagskvällen. I den tredje inledde värmlänningarna starkast och hade 7-0 i skott efter sex minuters spel, men gästerna från Stockholm skulle åter växla upp. Halvvägs in i akten kom således också kvitteringen efter en tekning, när Jakob Lilja visade upp sitt fina skott och hittade nätet bakom Adam Werner - vilket blev det sista målet som publiken fick se under ordinarie matchtid i Karlstad. Färjestad säkrade seriesegern och gästande Djurgården kunde även de glädjas åt att ha spikat en fjärdeplats och hemmaplansfördel till kvartsfinalen.

Gästerna plockade bonuspoängen

Efter en mållös förlängning gick mötet till straffar, där Jacob Josefson blev hjälte med ett elegant avslut som satt i krysset.

– Jag tycker inte att vi blir passiva i tredje trots att Djurgården kom tillbaka. Vi kontrollerade det hela ganska bra. Vi skapar nog med chanser för att kunna vinna den här matchen redan under ordinarie tid, men det var två tighta lag - och det är klart att vi på förhand visste att en poäng räckte för att vinna serien. Nu ser vi fram emot vad som komma skall och vi ska se till att vara väl förberedda inför det som väntar, summerade Färjestadstränaren Johan Pennerborn till C More efter slutsignalen.