Hemma
Rögle
RBK
Borta
Skellefteå
SKE

Skellefteå vände och vann i Ängelholm - klara för kvartsfinal

14 mars 2019 21:30
#RBKSKE

Rögle inledde starkast och gick upp till 2-0 halvvägs in i mötet med Skellefteå på torsdagen. Västerbottningarna, som ville säkra sin topp 6-placering, skulle dock komma tillbaka och kunde efter en vändning plocka hem samtliga tre poäng.


Hemma i Lindab Arena var det Rögle som rivstartade framåt. Ängelholmarna, med en åttondeplats i sikte, skapade en bastant press och långa anfall - vilket till slut också skulle resultera i en fullträff. Daniel Zaar serverade Taylor Matson med en iskall passning ner till den förlängda mållinjen, där amerikanen kunde hänga in ledningsmålet för hemmalaget.

Skellefteå åt sig in i matchen och skapade vassa chanser i framförallt sitt powerplayspel, men Rögle höll undan och kunde gå in i pausvilan med en uddamålsledning.

– Det är en ganska jämn period. Rögle har lite mer tid i anfallszonen än vad vi har - det är något vi måste rätta till. Jag tycker inte att vi kontrollerar pucken när vi kommer in i deras zon, summerade Joakim Lindström för C More i pausen.

"Är i slutspelsform"

Skellefteå inledde starkast i den andra akten. Patrik Norén och Edwin Hedberg fick varsitt läge i två snabba omställningar, men utan att lyckas överlista Röglekeepern som höll tätt. Istället skulle hemmalaget i spel fem mot fyra utöka sin ledning. Gustaf Lindvall fick först bjuda på en elegant sidledsförflyttning och sedan kapitulera, när Éric Gélinas hängde in sitt första mål i Rögle och SHL.

Västerbottningarna skulle dock till slut få in en reducering. I en kvick kontring hittade Bud Holloway in till Adam Pettersson som hängde in trissan högt bakom en chanslös Justin Pogge, men Rögles ledning stod sig åter in i pausen.

– Jag har haft många bra skott i de åtta matcherna jag har spelat, så det är skönt att få in den första fullträffen. Framförallt in till det kommande slutspelet, sade Éric Gélinas till C More och fortsatte:

– Vi spelar väldigt smart och har en riktig slutspelsform just nu. Vi lägger puckarna på svåra ställen som gör det tufft för dem att kontra på oss.

"Vi lyser när det betyder som mest"

Ett tidigt powerplay gav Skellefteå chansen att kvittera - och just så blev det. Adam Petterrsson hittade en helt ren Albin Eriksson vid Pogges borte stolpe och västerbottningarna hade kommit tillbaka.

I en svängig period med chanser åt båda håll skulle till slut Skellefteå plocka hem samtliga tre poäng. Rögle, som siktade på att skaffa sig en hemmaplansfördel i åttondelsfinalen, plockade ut målvakten vid likaläget vilket gjorde Bud Holloway kunde skicka in 2-3 i det tomma målet. Samtidigt som Växjö föll mot Luleå klev därmed västerbottningarna upp på en femteplats i SHL-tabellen, medan Rögle blev kvar på niondeplatsen.

– Jag tycker redan i andra perioden att vi börjar ta andelar i matchen och på något sätt är det det som vi får betald för i den sista. Vi lyser när det betyder som mest, det är har hela gruppen gjort, och det är det som gör att vi är topp 6 när vi summerar dessa 52 matcher, sade en nöjd Tommy Samuelsson till C More efter slutsignalen.

– Vi ville ha tre poäng för att ha hemmafördel i åttondelen. Det är klart att det är surt att förlora, men det betydde egentligen ingenting i och med att vi inte tog tre poäng, sade Cam Abbott om varför han tog ut målvakten vid 2-2 och fortsatte:

– Vi kan ta med oss mycket från den här matchen till lördag. Vi är nöjda med många saker. Vi har jobbat hårt för att vara där vi är och nu ska vi kriga vidare.

Se highlights från matchen här.