Örebro
ÖRE

Skellefteå knep extrapoängen mot Örebro

9 mars 2019 20:34
Skellefteås målvakt i svart dräkt jublar efter att ha räddat sista straffen, målvakten i bakgrunden gör washout
#SKEÖRE

Det var två lag i en desperat jakt efter poäng för att säkra platser på rätt sida av olika streck i den jämna SHL-tabellen. Trots öppet och chansrikt spel blev det en målsnål tillställning som fick avgöras på straffar. Väl där blev Jonathan Pudas och Mantas Armalis hjältar och gav Skellefteå segern med 2-1.

Det saknades knappast målchanser i den första perioden. Christopher Mastomäki i Örebro och Andreas Wingerli, som gjorde två mål mot Timrå senast, hade varsina frilägen - med mindre än tio sekunders mellanrum. Därutöver skapades ytterligare en handfull finfina målchanser i den första perioden, men samtliga chanser stoppades av de duktiga burväktarna: Mantas Armalis i Skellefteå och Jhonas Enroth i Örebro. Det speglade inte riktigt matchbilden, men det var mållöst efter tjugo spelade minuter i Skellefteå Kraft Arena.

– Vi börjar helt okej, sen får de ett powerplay som de surfar vidare på. Vi kommer igen i slutet på perioden och styr tillställningen. Jag borde gjort minst en kasse, sa en självkritisk Andreas Wingerli till C More efter första perioden.

I den andra perioden var det Skellefteå som kom ut starkast och skapade ett antal kvalificerade målchanser. Bortalaget var dock långt ifrån ofarliga och stundtals i den andra perioden böljade spelet fram och tillbaka med målchanser i var och varannat anfall. Att det fortsatt stod 0-0 efter den andra perioden kan endast tillskrivas de båda målvakterna som storspelade.

– Det är en rolig match att spela, det är fartfyllt och händer grejer. Jag vet inte hur det kan stå 0-0, men det är två bra målvakter, sa Christopher Mastomäki till C More efter den andra perioden.

Pudas straffhjälte - på nytt

I den tredje perioden bröts slutligen dödläget - och det efter ett sällsynt misstag från Jhonas Enroth. Målvakten gick ut bakom sin målbur och skulle slå pucken i rundeln, men där dök Robin Alvarez upp. Alvarez tackade och tog emot och vräkte in 1-0 i det tomma målet. Mantas Armalis var dock inte sämre än att han bjöd igen ett par minuter senare. Formstarke Glenn Gustafsson kom in ganska ensam på vänsterkanten och när han nästan nått förlängd mållinje kastade han in pucken på vinst och förlust mot Armalis och på något sätt gick den in under honom. Snopet för Armalis och Skellefteå som såg sin ledning gå upp i rök innan de hunnit njuta av den. Det var Skellefteå som såg lite rejälare ut i tredje perioden och hade bland annat ett klockrent skott i kryssribban från Emil Djuse. Men trots ett sent powerplay för hemmalaget blev det inga fler mål under ordinarie tid.

I förlängningen fick Örebro ett gyllene läge att avgöra när Joakim Lindström tog en onödig utvisning, men fyra mot tre-spelet gav inte utdelning för bortalaget och därför fick straffar avgöra matchen. Väl där var Jonathan Pudas ende spelare att göra mål, vilket gav Skellefteå segern och två viktiga poäng i jakten på topp sex.