Starkt försvarsspel säkrade Luleåsegern

23 februari 2019 20:40
Luleå firar vinsten inför sin hemmapublik.
#LHFFHC

I kvällens toppmatch var det tre viktiga poäng som stod på spel. Gästande Frölunda ägde den andra perioden och hade bud på flera mål, men lyckades inte utnyttja sina chanser. Luleå gjorde däremot mål när det behövdes och kunde kontrollera stora delar av matchen efter det. Efter ytterligare en stabil försvarsinsats kunde hemmalaget avgöra i tom kasse. Matchen slutade till slut 3-1.

Den första tredjedelen av matchen var relativt chansfattig. Lagen tog sig relativt enkelt in i varandras defensiva zoner, men kom inte till några farliga skottlägen. Efter 10 minuters spel stod det 3-3 i skott, men för Luleå var tre det magiska numret. Niklas Olausson kunde, fri i slottet, ta vara på en studsande puck och servera Karl Fabricius till öppet mål. Hemmalaget fick sedan chansen att spela fem mot tre, men Frölundaförsvaret och Johan Mattson stod pall. Gästerna kunde sedan skjuta två skott till innan periodens slut, men inga fler mål föll innan Hesa Fredrik ljöd.

– Vi spelar helt okej. Det är vi som dikterar matchen, men Frölunda är giftiga, så vi kan steppa upp på alla punkter, konstaterade målskytten inför mittenakten.

Luleå gjorde mål trots Frölundadominans

Fabricius ord gav dock inte någon effekt, för det var istället Frölunda som tog initiativet i den andra perioden. Luleå blev stillastående och omständliga vid uppspelen, vilket innebar att gästerna kunde äga pucken under i princip hela perioden. Efter 10 minuter hade hemmalaget inte fått ett skott mot mål och det hängde länge ett Frölundamål i luften. Men när gästerna tappade pucken i den offensiva zonen kunde Luleå komma i en snabb spelvändning. Johan Mattson gjorde en fin räddning men kunde inte göra någonting på returen, som slogs in av Erik Gustafsson. Frölunda skulle till slut få utdelning och reducera till 1-2 när poängkungen Ryan Lasch stänkte in ett distinkt skott i powerplay bakom Joel Lassinantti, men trots gästernas spel- och skottmässiga dominans i mittenakten var det Luleå som satt i förarsätet inför den sista perioden.

– Vi spelar bra, men vi har inte fått de studsarna som vi behöver. Det är upp till oss att bryta det mönstret i tredje, för jag tycker att det är vår match, ansåg Ryan Lasch.

Luleå kontrollerade och avgjorde

Likt den andra perioden var det Frölunda som inledde piggast, men de hade förtvivlat svårt att komma till chanser. Hemmalaget skapade försvisso mindre, men kunde hålla sitt motstånd på utsidan och därmed kontrollera stora delar av perioden. Efter 16 minuters spel av perioden hade lagen enbart skjutit tre skott vardera. När Frölunda behövde lägga in en extra växel i slutsekunderna för att nå en kvittering kunde istället Petter Emanuelsson sätta spiken i kistan, när han sköt från egen zon in i det tomma målet. Ytterligare en stark försvarsinsats gav därmed Luleå en skön seger med 3-1.

– Vi krigar till oss tre poäng idag. Vi håller dem riktigt bra på utsidan idag, och det är otroligt starkt. Det är lite som en slutspelsmatch idag så det är extra skönt att ta hem vinsten, slog en nöjd Isac Lundeström fast efter matchen.