Hemma
Mora
MIK
Borta
Linköping
LHC

Mora vände och vann

12 februari 2019 21:55
#miklhc

En chansrik och underhållande match utspelade sig under tisdagskvällen. LHC var i tvåmålsledning med tio minuter kvar av den tredje perioden och såg ut att ta med sig tre poäng hem till Östergötland. Men på kort tid lyckades Mora både reducera och kvittera. Hemmalaget kunde sedan avgöra på straffar, efter en match som innehöll hela 82 skott.


Inledningsakten saknade definitivt inte chanser. Det var hemmalaget Mora som satte högst fart från början och skapade de flesta möjligheterna. Jonas Gustavsson i LHC-målet kunde dock stå för några riktigt fina räddningar. Gästande Linköping tog dock över mer och mer efter halva perioden. Flera farliga lägen uppstod, men Janne Juvonen i hemmaburen ville inte vara sämre än sin kollega i Linköping. En händelserik första period förblev mållös, trots 29 skott: 17 för Mora och 12 för östgötarna.

– Vi har haft flera goda chanser, men vi får inte in pucken. Det är synd, men det är en bra första period, konstaterade Moras Viktor Amnér.

Little gjorde mål direkt efter utvisning

Mittenakten hann inte pågå länge än 34 sekunder innan det första målet föll, när Andrew Gordon kunde styra in ett skott från blålinjen. Linköping fick en rejäl boost efter detta och tryckte på framåt, vilket innebar att Mora fick svårt att skapa lägen. I mitten av perioden tappade dock LHC sitt initiativ och hemmalaget kunde skapa flera riktigt farliga chanser. Men med bara en minut och 11 sekunder kvar av perioden kom en riktigt tung smäll för Mora, då Broc Little kom ut direkt från utvisningsbåset och fick pucken från Derek Roy. Den vindsnabbe amerikanen fick ett friläge och gjorde inga misstag. Linköping tog därmed en tvåmålsledning med sig in till omklädningsrummet efter ytterligare en chansfylld period.

– Den situationen [Littles friläge] händer bara en gång på tusen, men vi tar gärna emot det, sa en nöjd Andrew Gordon inför den tredje perioden.

– Vi måste fortsätta ligga på och skapa chanser, då blir det svårt för dem, konstaterade han även.

Mora vände blixtsnabbt

LHC kontrollerade den första halvan av den tredje perioden. Mora hade svårt att få igång sitt passningsspel och fastnade allt som ofta i den neutrala zonen, både i spel fem-mot-fem såväl som i numerärt överläge. Men LHC blev allt mer passiva, vilket till slut skulle straffa sig. Efter ett långt anfall kunde Ryan Johnston reducera efter 14 minuter, och en minut senare hade hemmalaget kvitterat efter en lysande individuell prestation av Johnston, som kunde ge Michael Haga öppen bur. Ett chockat bortalag fick sedan utstå en forcering från Mora, som hade flera bud på ett ledningsmål.

Haga blev matchhjälte

Matchen gick till förlängning, där båda lagen satte ordentlig fart. Trots flertalet riktigt vassa chanser så blev det straffar som fick fälla avgörandet, och där var det Moras Michael Haga som gjorde det enda målet. Hemmalaget tog därmed två enormt viktiga poäng från en match som, för övrigt, innehöll hela 82 skott.

– Det var en svängig match, som det brukar vara efter ett break. Men det var riktigt skönt att kunna vända och vinna, konstaterade matchhjälten till C More efter matchen.

Se highlights från matchen här.