Luleå besegrade Djurgården efter svängig match

2 februari 2019 20:40
Luleåspelare firar segern framför hemmafansen
#LHFDIF

Efter 40 minuters spel var det en match med två ansikten, då Luleå dominerade den första perioden och Djurgården den andra. Inför den tredje perioden hade hemmalaget ledningen med 2-1, ett resultat som höll sig matchen ut trots en Djurgårdsforcering.

Efter fyra minuters spel av öppningsakten började Luleå trumma på ordentligt. De satte en aggressiv och hög press på Djurgården, som följaktligen hade svårt att etablera något anfallsspel. Hemmalaget kunde spendera mycket tid i offensiv zon och komma till flera skottlägen. Det ledde fram till ett logiskt ledningsmål, när Einar Emanuelsson förvaltade en retur som studsade i sargen bakom mål. Luleå fortsatte att skapa chanser och Djurgården kunde inte sätta emot. Ytterligare ett mål skulle falla innan periodens slut, när Oscar Engsund sköt pucken förbi en skymd Robin Jensen i Djurgårdsmålet. Hemmalaget kunde sedan lämna perioden med en rättvis tvåmålsledning.

– Det är såhär vi vill spela: vi sätter hög press i deras zon och låter dem göra misstag. En riktigt bra period från oss, konstaterade en nöjd Oscar Engsund.

Djurgårdens tränare Robert Olsson var däremot inte tillfreds med sitt lags prestation.

– Vi måste göra en omstart nu och slänga den första perioden i papperskorgen. Ingenting fungerar just nu, sa han till C More.

Total scenförändring i andra perioden

Nog lyssnade Djurgården till sin tränare, för nu var det istället gästerna som satte press från första sekund och tryckte ner Luleå i egen zon. De dominerade i princip hela den andra perioden och fick till slut utdelning när Marcus Davidsson kunde direktskjuta in reduceringen bakom Joel Lassinantti. Luleås spelmässiga kräftgång i perioden fortsatte även efter gästernas reducering, och när signalen ljöd för mittenakten hade de endast fått iväg tre skott på mål. Trots sin dominans lyckades Djurgården dock inte kvittera innan periodens slut.

– Den [andra perioden] är inte tillräckligt bra. Vi tappar puckar och blir passiva. Djurgården steppar upp samtidigt som vi går ner några procent, och den här ligan är så pass jämn att det inte funkar, klargjorde Luleås Niklas Olausson till C More.

Luleå höll undan

Den tredje perioden började relativt stillastående, men med tiden tog Djurgården kommandot. Trots flertalet farliga chanser i jakten på en kvittering och en intensiv press mot ett allt mer defensivt hemmalag så förblev den sista perioden mållös. Luleå vann därmed med 2-1 och tog en viktig trepoängare i toppstriden.

Hemmamålvakten Joel Lassinantti var nöjd efter en intensiv match.

– Det är väldigt heta känslor och slutspelsstämning i de här mötena, så det är lätt att vara på tårna. Det var skönt att vinna den här matchen.