Örebro vann svängig match

29 januari 2019 21:34
#ÖREFHC

Senast lagen möttes i Behrn Arena var det debut för Niklas Eriksson som huvudtränare i Örebro och han fick en flygande start via seger 7-1. Men sedan dess har Frölunda imponerat på bortaplan och jagade både revansch och serieledning på tisdagskvällen. Efter en svängig match var det Eriksson och Örebro som stod som segrare efter Shane Harpers avgörande 15 sekunder in i overtime.

Efter att ha känt på varandra i inledningen av matchen var det Frölunda som gjorde första draget i och med att 00:an Samuel Fagemo sköt fart och åkte igenom Örebro-försvaret. Fri med Stefan Steen var han iskall och fintade ner Örebro-målvakten vilket gav honom öppet mål att lägga in pucken i. Motdraget kom senare i perioden sedan Frölundas Gustav Lindström blivit utvisad. Det tog inte många sekunder innan SHL:s tredje bästa powerplay utnyttjade det. Skicklige backen Kristian Näkyvä skickade in en puck från blålinjen som gick hela vägen in bakom en skymd Johan Gustafsson i Frölundas målbur.

– Vi hade många killar på kassen, så jag försökte bara träffa mål och den här gången lyckades jag. Både Rodrigo Abols och Jere Sallinen stod där och skymde, då är det svårt för deras målvakt, sa Kristian Näkyvä om sin fullträff.

Den andra perioden var bara halvannan minut gammal när Linus Arnesson skickade in ett skott från blålinjen. Framför mål dök Patrik Virta upp och styrde in pucken bakom Johan Gustafsson. Situationen blev omdiskuterad men målet godkändes efter videobedömning. Det började se frustrerat ut i bortalaget när man misslyckades med att utnyttja ett fem mot tre-läge i mitten av perioden, men utdelningen kom i stället i spel fem mot fem. Chay Genoway och Rhett Rakhshani platsväxlade och den senare pangade in ett direktskott från blålinjen. Örebro-repliken lät dock inte vänta på sig. Shane Harper visade klass när han hittade till Rodrigo Abols som från sin favoritposition framför mål rakade in en backhand till 3-2 vilket var resultatet efter två perioder.

– Hela vår kedja har spelat bra på sistone, så det var skönt att få utdelning i fem mot fem också. Bra pass av Harper, och så var jag lyckosam att peta in den, sa Rodrigo Abols om sitt fjortonde mål för säsongen.

Avgjorde 15 sekunder in i overtime

Den tredje perioden präglades av mer kamp än skönspel, men blev åtminstone högdramatisk. Detta eftersom Frölundas Chay Genoway, som spelade fram till 2-2-kvitteringen, själv satte nästa kvittering. Från blålinjen letade sig hans skott in över axeln på Stefan Steen. Det saknades knappast chanser för endera av lagen att avgöra i slutet av tredje perioden, men efter 60 minuter var ställningen 3-3. Förlängningen blev bara 15 sekunder gammal. Shane Harper blev sopren efter en lång, öppnande passning från Kristian Näkyvä och fri med Gustafsson gjorde han inget misstag utan sköt två poäng till hemmalaget.

– Vi spelade bra i dag, och har spelat bra på slutet. I dag fick vi utdelning och kan vi fortsätta spela så här kommer vi avsluta säsongen bra, sa matchhjälten Shane Harper som knappt kunde förstå att han hade avgjort matchen.

– Jag fick ett friläge i overtime och ville bara dra iväg ett skott, jag är fortfarande mållös över att jag fick friläget, skrattade han i C Mores intervju.