Hemma
Luleå
LHF
Borta
Färjestad
FBK

Färjestad vann svängig match

19 januari 2019 18:40
Färjestad vann målfesten i Luleå
#LHFFBK

Det såg länge ut att vara Luleås afton. 34-12 i skott efter två perioder visade på hemmalagets styrka. Men inhoppande Markus Svensson i Färjestads mål visade hela registret och låg bakom bortalgets vändning:

"Det var bara att hoppa in och köra", sa han ödmjukt till C More efter matchen


Gästerna inledde piggast och tog ledningen genom Marcus Nilsson, vackert framspelad av Oscar Steen. Men hemmalaget kom tillbaka och tog över när gästerna fick svårt att hålla sig från botbänken. Erik Gustafsson kvitterade och Robin Kovacs gjorde 2-1 för Luleå i powerplay. Hemmalaget vann skotten i den första perioden med klara 15-6 och i paus var inte Marcus Nilsson helt nöjd med Färjestads insats:

– Vi börjar bra i första fem. Sedan får de åka lite som de vill i mittzon och vi drar på oss lite utvisningar och då blir det svårt. Vi måste steppa upp i farten och få lite längre anfall på dom, sa han till C More i paus, och han fick medhåll från Luleås Erik Gustafsson i analysen:

– Jag tycker att vi spelar riktigt bra. Kanske är de lite hetare i början men sedan tycker jag att vi tar över, sa backen.

Målvaktsbyte gav effekt

Hemmalaget fortsatte på det inslagna spåret i den andra perioden och svärmade runt Färjestadsmålet som arga bin på honungsjakt och när Karl Fabricius gjorde 3-0 efter knappt en och en halv minut såg det mörkt ut för gästerna. Ut gick Adam Werner och in kom Markus Svensson mellan stolparna, och sakta men säkert började Färjestad trampa igång. Linus Johansson reducerade efter 12:31 och 3-1 stod sig perioden ut.

– Just nu mår vi bra. Vi pratar inte så mycket om att vi ligger i topp. Vi hoppas ta med oss disciplinen från våra bortamatcher, sa Thomas "Bulan" Berglund till C More inför den tredje perioden.

Han fick anledning att omvärdera det måhända: I den tredje var det nämligen ett helt nytt Färjestad. Efter att Luleå vunnit skotten med 34-12 under de inledande 40 minuterna höjde gästerna sitt spel markant och på de nio skotten man avlossade kom två mål: Gustav Rydahl kvitterade och Oskar Steen gjorde Färjestads fjärde för aftonen. Men den svängiga matchen var inte över och Daniel Sondell gjorde 4-4 bara 1:51 minuter efter gästernas ledningsmål när han smällde in ett slagskott bakom en annars storspelande Markus Svensson.

Straffar avgjorde

Matchen bjöd på många chanser åt vardera håll men lagen följdes åt genom 65 minuters spel och straffar fick avgöra. Där höll Markus Svensson fortsatt tätt och både Daniel Viksten och Theodor Lennström nätade för Färjestad som tog bonuspoängen.

– Det var bara att köra, egentligen. Tyvärr har vi satt oss i de här situationerna några gånger i år. Vi har hamnat i stora underlägen. Men vi har ett bra go i gruppen så det var bara att köra, säger Markus Svensson till C More. Svensson räddade totalt 26 av de 27 skott han fick på sig under sitt inhopp.

Highlights från matchen finner du här