Hemma
Färjestad
FBK
Borta
Malmö
MIF

Slutspelskänsla när Färjestad slog Malmö

12 januari 2019 21:04
Färjestadsspelare i förgrunden i grön tröja ler, bakom honom står ytterligare två Färjestadsspelare i grön tröja framför publiken som jublar
#FBKMIF

Chanser, mål, tacklingar, matchstraff och slagsmål i avbytarbåset mitt under brinnande spel – matchen mellan Färjestad och Malmö på lördagskvällen hade allt. När slutsignalen ljöd fick publiken i utsålda Löfbergs Arena jubla över en hemmaseger vilket bröt Färjestads fyra matcher långa förlustsvit.


Det var fullsatt och upplagt för fest i Löfbergs Arena och publiken fick valuta för entrépengen per omgående. Färjestad la i högsta växel direkt på nedsläpp och fick också utdelning. 1-0 kom från Marcus Nilsson som fick pucken av Michael Lindqvist i en spelvändning. Fri med Alsenfelt gjorde Nilsson inget misstag. Lite senare var rollerna omvända. Färjestad spelade powerplay och Nilsson serverade Lindqvist med en passning som skar som smör genom Malmös centrallinje. Lindqvist direktsköt 2-0 och hemmapubliken var i extas. Det dröjde dock inte länge innan Malmö fick in en reducering och det genom Fredrik Händemark som förtjänstfullt höll undan sin försvarare, gled genom offensiv zon och satte en backhand vid bortre stolpen. Sedan utbröt stort tumult när samme Händemark blev intryckt i Färjestads avbytarbås. Det började gruffas och urartade när lagkamraten Marcus Sylvegård anslöt för att försvara Händemark. Det slutade med matchstraff för Sylvegård och ett koppel tvåminutare i övrigt, men resterande delen av perioden förflöt utan fler mål.

– Jag är på väg mot vårt bås, blir intryckt i deras båsdörr och så hammar jag där. De hugger tag i mig och då får man stöka och böka lite. Det är kul när det händer lite också! sa Händemark om det ovana besöket i Färjestads bås.

Den andra perioden var minst lika händelserik, tuff, tät och sevärd – men saknade mål. En omtalad situation uppstod mot slutet av perioden när Malmös Niklas Arell satte in en rejäl propp på Johan Ivarsson i Färjestad, något domarna bedömde som en bra tackling. Lagen bytte chanser med varandra och inte minst Fredrik Händemark var nära att göra mål, men hans skott träffade målramen. När signalen gick för periodvila var Fredrik Warg i Malmö uppretad på bortalagets Michael Lindqvist vars klubba träffade honom mellan benen, ett av många tecken på den slutspelskänsla matchen hade.

– Det är absolut inget jag gör med flit, om klubban kommer upp där är det en ren olyckshändelse. Jag försöker lyfta hans klubba och ta pucken, sa Michael Lindqvist i C Mores intervju direkt efter situationen.

Dubbla matchstraff

Matchen mattades knappast i den tredje perioden, om något steg pulsen ytterligare. Knappa sju minuter in i perioden tacklade Malmös Henrik Hetta Theodor Lennström illa i Färjestads zon och det innebar Malmös andra (!) matchstraff den här kvällen. I det efterföljande, fem minuter långa powerplayspelet fick Färjestad två minuters fem mot tre utan att göra mål. Ironiskt nog kom dock utdelningen när Malmö blivit fulltaliga. Axel Ottosson fick in pucken från nära håll efter att först ha tagit ner den med handsken men, vilket konstaterades efter videobedömning, hunnit nudda den med klubban innan den korsade mållinjen. Malmö gjorde sedan ett ärligt försök att komma ikapp, och hade bland annat två raka powerplay i slutet av matchen. Men orken räckte inte hela vägen för skåningarna utan det var Färjestad som avgick med segern vilket bröt den fyra matcher långa förlustsviten inför en kokande och utsåld Löfbergs Arena.

– Grymt kul att spela, det ska brinna lite och det gjorde det i den här matchen. Nu är vi tillbaka på vinnarspåret och förhoppningsvis kan vi fortsätta på det, sa en mycket nöjd Axel Ottosson efter matchen.

Highlights från matchen hittar du här.