Hemma
Färjestad
FBK
Borta
Brynäs
BIF

Straffdrama - Sallinen och Söderström frälste Brynäs

30 december 2018 18:45
#FBKBIF

Debut mot det tidigare laget - då såg Tomi Sallinen till att Löfbergs Arena satte kaffet i halsen. 40 sekunder från slutet kvitterade finländaren Färjestads ledning innan Victor Söderström sköt vinsten till Brynäs från straffpunkten.


Säsongen inledde han som förväntad stjärna i Färjestads gröna dress innan kontraktet revs efter en tung höst. På söndagen var Tomi Sallinen tillbaka i SHL, denna gång som en Brynässpelare och som en självklar huvudfigur. Innan finländaren klev in i handlingarna hann dock mycket annat hända. Redan efter två minuters spel hade Joakim Nygård gett Färjestad ledningen, när han avancerade in i tekningscirkeln och skickade dit 1-0 med ett rappt avslut.

Värmlänningarna rivstartade hemmamötet och Linus Johansson tvingade David Rautio till en riktigt svettig räddning för att inte Brynäs skulle hamna efter än mera. Men gästerna hittade en väg in i matchen tack vare sitt numerära överläge. Med nio minuter på klockan grävde Joel Kellman fram en retur som Ryan Gunderson rakade i öppet nät till kvittering. Bara 23 sekunder före periodvilan kom även 1-2, inprickat av Daniel Mannberg på ett friläge efter slarv från Färjestadslägret.

17-åringen: "Hade tanken att ta för mig"

Underläget satte fart på hemmalaget till mittenakten, där Färjestad hade exakt allt under inledningen. Trots det gick den första öppna chansen till Bynäs och till Jacob Blomqvist som spelades fram till ett friläge. Den chansen missades och bara minuter senare klev Ilari Melart rakt ut från avbytarbåset och skickade dit 2-2 med ett backskott. Färjestad fortsatte därifrån att ligga på med sin offensiv, men trots 14-2 i skott i perioden stod sig likaläget.

Tidigt i tredje såg utdelningen till sist ut att komma, men Nygårds ledningsmål dömdes bort sedan Linus Johansson stört Rautio i målgården. Nu kom 3-2 till sist ändå, sedan Jesper Olofsson spelats fram i skottposition av Axel Ottosson. Tio minuter återstod då att spela och Brynäs gick mot förlust.

Gästerna hade svårt att åstadkomma något i anfallsväg, men med en sista ansträngning chansade laget på sex utespelare. En av dessa var Tomi Sallinen som 40 sekunder från slutet hemsökte sina tidigare fans genom att pressa dit kvitteringen. Straffar fick slutligen skilja lagen åt och där var Victor Söderström hur beslutsam som helst. Den 17-årige backtalangen både utjämnade och avgjorde straffläggningen till seger för Brynäs, som klättrar närmare tabelltoppen.

– Jag hade tanken när jag kom upp i A-laget att ta för mig direkt. Det är vad jag gjort och det gillar väl tränarna. Jag är tacksam att jag fått chansen från första början, sade segerskytten Söderström i C More om sin sensationella utveckling.

Se highlights från matchen här.