Frölunda vann kampen i toppen

26 december 2018 18:30
Frölundaspelarna, med Joel Mustonen centralt i bild, kramar om varandra efter att ha gjort mål.
#FHCLHF

Frölunda plockade på onsdagseftermiddagen sin fjärde raka seger. I den rafflande och målrika kampen i toppen av tabellen drog göteborgarna till slut ifrån i den tredje perioden, när laget besegrade serieledande Luleå med 5-3.

I Scandinavium i Göteborg var det hemmalaget Frölunda som satte sig i förarsätet mot serieledande Luleå. Chay Genoway lyfte ut pucken till Rhett Rakhshani i mittzonen och efter att ha brutit sig loss kunde amerikanen sätta 1-0 med ett distinkt avslut bakom Niklas Rubin.

Frölunda, med tre raka segrar inför onsdagens möte, var nära att utöka genom samme Rakhshani kort därefter - men efter det började Luleå äta sig in i matchen. Norrbottningarna fick allt oftare till längre anfall i den offensiva zonen - och med dryga minuten kvar kom till slut också kvitteringen. Mattias Guter hittade fram till Robin Kovacs som tämligen ostört kunde trycka in 1-1-pucken i spel fem mot fyra.

Den andra akten bjöd på det dubbla vad det gäller målskyttet. Först såg Max Friberg till att dunka in 2-1 i spel fem mot fyra och i samma spelform, efter att Niklas Rubin bytts ut till förmån för Joel Lassinantti, såg Erik Gustafsson till att sätta 2-2 för norrbottningarna. Kort därefter var Luleås vändning fullbordad - och det efter en delikat aktion. I en soloräd tog sig Einar Emanuelsson förbi Frölundaförsvaret och fick ner målvakten Johan Mattsson innan han från snäv vinkel lade in 2-3-pucken i nätet.

Mötet i Scandinavium bjöd på en hel del kamp åt bägge håll. Föga överraskande kom därför också ytterligare en kvittering när Linus Nässén fick det sista ordet i perioden. I en rörig situation framför Luleåmålet kunde Nässén till slut raka in pucken i det tämligen tomma målet och därmed noteras för sitt första SHL-mål i karriären.

"Effektiviteten som gör det idag"

I den tredje och sista perioden kulminerade känslospelet och den jämna fighten mellan de båda lagen skulle få ett avgörande under ordinarie matchtid - och det när Frölunda drog ifrån. Max Friberg tog in pucken centralt i offensiv zon och hittade fram till Simon Hjalmarsson, som från slottet kunde trycka in 4-3 och fullborda hemmalagets vändning.

Några minuter därpå var det utökat ytterligare och ännu en gång var det Simon Hjalmarsson som stod i centrum. Forwarden med förarbetet vid förlängd mållinje innan han hittade fram till Joel Mustonen, som ur snäv vinkel drog till med ett dragskott som satt i nätet bakom Lassinantti. Frölunda höll därefter undan i periodens slutskede och kunde inkassera sin fjärde raka seger.

– Det är effektiviteten som gör det idag. Luleå har väl lite mer puck än oss, men vi har hittat ett sätt att dyrka upp sådana här matcher också. Det är jag väldigt glad över, summerade Frölundas tränare Roger Rönnberg i C More efter slutsignalen.