Hemma
Brynäs
BIF
Borta
HV71
HV71

HV71 förstörde festen - trots Brynäs comeback

27 april 2017 21:50
#BIFHV71

Brynäs hoppades säkra sitt 14:e SM-guld, men de planerna grusades av HV71. Med tre mål ryckte laget redan i den första perioden och trots galen slutdramatik avgörs SM-finalen med ett sjunde möte på lördag.


Gavlerinken hade dukat upp för guldfirande och Brynäs intog hemmaborgen med sikte på att säkra klubbens 14:e SM-guld. Uppdraget började även bra, mot ett HV71 som trycktes tillbaka under matchens inledande minuter där Lucas Carlsson bland annat hade ett öppet skottläge. Med finalmötet fem minuter långt visades Lukas Kilström ut och då dröjde det bara sekunder innan Kristofer Berglund sköt upp HV i ledning. Skottet kom från distans och var inte alltför märkvärdigt, men letade sig igenom en överraskad Felix Sandström.

Det var början på en rejäl kalldusch för hemmapubliken. Något senare placerade Simon Önerud in nästa HV-mål längs med isen, framspelad av Anton Bengtsson. Och när Brynäs fick chansen i numerärt överläge ställde istället HV71 blixtsnabbt om och Filip Sandberg friställde Anton Bengtsson som sköt 0-3 med klockan på 11.06. Ted Brithén var också mycket nära att sätta dit fyran, men inbytte David Rautio räddade Gävlelaget från ytterligare uppförsbacke.

Brynäs med tre reduceringar i slutperioden

Efter den blytunga första perioden gick Brynäs ut till mittenakten för att försöka skapa kontakt. Hemmalaget kopplade även greppet om inledningen, men HV svarade upp omgående och Jönköpingslaget hade också de vassade möjligheterna. Brynäs å sin sida var nära genom lagkaptenen Jacob Blomqvist, men skottet från nära håll räddades av Linus Söderström. I numerärt överläge utökade sedan Mattias Tedenby HV71-ledningen till 0-4 genom att pressa in en retur.

I slutperioden var det gästerna som skapade chanser till en början och minuterna verkade mest ticka på. Men en fullständigt otrolig Brynäscomeback skulle komma. Med 12.25 spelat tände Jesper Jensen hoppet i spel sex mot fyra och bara en minut senare skickade Juuso Ikonen in nästa reducering i samma spelform.

Målen skapade både energi och nerv i matchen, en nerv som tilltog än mer när Linus Ölund med 1.23 kvar att spela vispade in 3-4 i det bortre krysset. HV71 var där i rejäl gungning, men laget höll undan och Oscar Sundh åkte in med avgörandet i slutsekunderna. Seger med 3-5 betyder att Jönköpingslaget ordnar en sjunde och avgörande SM-final mot Brynäs på lördag.

– Det var livsviktigt! Hur underbart är det inte när vi får åka hem till Kinnarps och spela en game seven på hemmaplan? Överlag gör vi det som krävs för att vinna borta, menade Simon Önerud i C More efter HV-vinsten.

Kommande match:

HV71-Brynäs, Lör 29 april 15:15