AIK
AIK

Resultat: AIK segrade efter en makalös vändning mot Växjö

28 oktober 2013 21:25

AIK tog tre viktiga poäng när man hemmabesegrade Växjö med 5-3 efter en otrolig sista period. Med dryga fem minuter kvar ledde Växjö matchen med 1-3 men när slutsignalen gick hade AIK vänt och vunnit med 5-3.

Ett ganska glesbefolkat Hovet fick se en match som innehöll ganska bra tempo och hög fart inledningsvis. Det smällde längs sargkanterna när AIK tog emot Växjö och hemmalaget skulle få en riktigt bra start på matchen. I powerplay fick AIK igång ett riktigt fint spel där Teemu Ramstedt till slut hittade fram med en läcker assist till Derek Joslin som direktsköt in 1-0 för AIK.

Men Växjö skulle växa in i matchen och i en blixtrande kontring kunde den förre AIK-spelaren Robert Rosén hitta luckan mellan benen på Daniel Larsson i AIK:s mål till 1-1. Och innan den första perioden var över skulle Växjö också ha vänt på matchen. Återigen var det via en kontring och återigen hittade pucken in mellan benskydden på AIK:s burväktare. Malte Strömwall hette målskytten denna gång och det var därmed hans första mål i den än så länge unga SHL-karriären.

– En usel förstaperiod av oss, vi vill höja oss 100 procent, sa AIK:s tränare Rikard Franzén till C More inför den andra rundan.

Och han fick rätt till en början. AIK satte hög fart och pressade Växjö som stundtals såg lite virriga ut i den egna zonen inledningsvis. Men när tränaren Sam Hallam tog timeout ändrades matchbilden igen. Växjö kom in i matchen på ett bättre sätt och Rhett Rahkshani var påpassligt med framför AIK:s mål och kunde styra in 1-3 halvvägs in i matchen.

AIK försökte sedan att både mål- och spelmässigt ta sig in i matchen igen men Växjö försvarade sin ledning bra och AIK skapade inte några större målchanser att skriva hem om. Dock hade man en puck i nät men det var efter en tydlig spark av Marcus Nilsson som dömdes bort.

Total scenförändring i tredje perioden

Den tredje perioden blev en händelserik tillställning. Växjö såg ut att bevaka sin tvåmålsledning kassaskåpssäkert. Men när Mattias Janmark snodde pucken i egen zon och åkte sig fri, och tryckte in 2-3 med dryga fem minuter kvar av matchen vände allt. Kort därefter tvingades Växjö byta målvakt då Mattias Modig åkte in i sin målbur och skadade sig. In kom Scott Munroe och han fick en tuff resa.

Det första skottet han fick mot sig slank in mellan benen efter att Christopher Aspeqvist dundrat in kvitteringen. Och det tog inte slut där. Jonas Liwing serverade Oscar Ahlström öppet mål och han gjorde inget misstag. 4-3 och vändningen var fullbordad. Mattias Janmark kunde sedan sätta punkt på Hovet när han fick se sin puck glida in till 5-3 i tom bur.