Växjö klara för kvartsfinal

18 mars 2019 21:25
Fyra Växjö-spelare i vita tröjor jublar efter ett mål
#ÖREVLH

Örebro kom till kvällens match två med kniven mot strupen efter förlusten i Växjö under lördagen. Då klev Växjös stjärnkedja med Kiiskinen, Versteeg och Horák fram och skickade sitt lag till kvartsfinal via seger 4-2.

Det var en matchöppning värdig ett SM-slutspel med öppna spjäll från båda lagen och målchanser som avlöste varandra. Hemmalaget Örebro var först att kapitalisera på sina chanser när backen Nick Ebert smög upp på bortre stolpen i ett tidigt powerplay och bombade in pucken när skicklige Rodrigo Abols hittade honom med en smörpassning bakom ryggen. Men Växjö slog tillbaka med knappt åtta minuter spelade. I en blixtsnabb spelvändning hittade Kris Versteeg över till Tuomas Kiiskinen som satte 1-1 med ett distinkt direktskott.

– Det är det här man längtar efter hela säsongen och jag njuter av att spela slutspel. Det var en riktigt intensiv period med två lag som slåss för sina liv där ute, sa en exalterad Nick Ebert till C More efter första perioden.

Örebro fortsatte ösa på i den andra perioden och skapade dubbla jättelägen i inledningen. Backen Jonathan Andersson prickade först stolpen innan Stefan Warg hittade Rodrigo Abols helt solo framför mål, men han lyckades inte överlista Viktor Fasth. I stället för Örebro-utdelning var det bortalaget Växjö som gjorde målen i den andra perioden. Först ut var Roman Horák som efter ett mönsteranfall satte klubban till pucken och styrde in Tuomas Kiiskinens precisa passning innan Kris Versteeg direktsköt in 1-3 i powerplay.

– Vi har gjort ett par sköna mål, men det måste vi lägga bakom oss och titta framåt, sa en fokuserad Kris Versteeg efter 40 minuter spel.

Stjärnkedjan levererade

Det var inte mycket som talade för Örebro när en fjärdedel av den tredje perioden var spelad. Laget hade vid det laget redan bränt två lägen i powerplay och skapade inte mycket. Då tog Shane Harper saken i egna händer och soloåkte mellan två Växjöbackar innan han tryckte in pucken under armen på Viktor Fasth och väckte publiken i Behrn Arena. Men innan publiken hunnit sätta sig till rätta på stolarna hade Växjö gett svar på tal genom firma Horák-Kiiskinen-Versteeg. Kiiskinen vallade pucken iskallt via målburen ut till Versteeg som tryckte in pucken från slottet och tystade hemmapubliken med sitt andra mål för kvällen. Och det var förstakedjan som stod i fokus den här matchen. De stod för samtliga Växjö-mål och blev tungan på vågen när Växjö vann med 4-2 och därmed slot ut Örebro med 2-0 i matcher och avancerade till kvartsfinal mot Luleå.

– Örebro gjorde en riktigt bra match, de har många riktigt skickliga spelare och det var en riktigt tuff match. Vår kedja hade en bra kväll, ibland går puckarna in. Vi jobbade hårt och ikväll hade vi turen på vår sida, sa en ödmjuk Kris Versteeg.