Högberg stoppade allt i Linköpings seger

5 januari 2023 22:03
#LHCMIF

Två lag med tveksam form ställdes mot varandra i Saab Arena. Linköping med tre raka förluster mot Malmö med fyra förluster på sina fem senaste matcher. Trots en offensivt stark prestation från Malmö slutade det med ännu en förlust, mycket tack vare Linköpingskeepern Marcus Högberg som räddade 38 skott och höll nollan. Linköping vann med 2-0 och tog tre viktiga poäng.

Jumbon Malmö visade direkt från nedsläpp att man trivs i Saab Arena, och snurrade friskt i Linköpings zon i den första perioden. Det var, något ologiskt, hemmalaget som gjorde matchens första mål, när Henrik Törnqvist petade in en lös puck från nära håll. Noterbart att comebackande Markus Hännikäinen fick med sig en assistpoäng direkt.

Den andra perioden bjöd på en scenförändring, för där kom Linköping ut och dominerade spelet. Det gav också resultat när Linköping - äntligen för deras del - fick utdelning i powerplay. Det var ett fint spel in till Patrick Russell som sköt snabbt och välriktat vilket dubblerade Linköpings ledning.

Den tredje perioden liknade i stort de tidigare, där Malmö hade många långa anfall och skapade en del chanser, men utan att få utdelning. Efter att ha tappat en 2-0-ledning senast mot Brynäs blev Linköping något försiktiga, men den här gången gick det vägen. Med drygt 20 sekunder kvar fick Fredrik Händemark in ett skott, men efter videobedömning visade det sig att målburen var ur sitt läge innan pucken korsade mållinjen. Det var symptomatiskt för Malmös kväll.

– Skönt att vi kunde komma tillbaka efter två sura förluster. Jag tycker att vi spelar tight och bra i defensiven. Det var kul att spela idag! Det kändes bra för egen del idag, och det var starkt av oss att ta tre poäng, tyckte Linköpings målvaktshjälte Marcus Högberg efter 38 räddningar och säsongens andra nolla.

– Jag är rätt less på att stå här när vi spelar bra och förlorar igen. Vi har lägen men får inte in pucken. Det är tungt nu, sa Malmös nya lagkapten Fredrik Händemark efter slutsignalen.

• Marcus Högberg räddade 38 skott och höll säsongens andra nolla.
  • Bara 5 % utdelning i powerplay senaste åtta matcherna, men ikväll gjorde Patrick Russell mål i den spelformen för Linköping.
  • Adam Ollas Mattsson spelade mest i Malmö - 24:42
  • Oscar Fantenberg har sju poäng (0+7) på sina sex senaste matcher.
  • Markus Hännikäinen var tillbaka efter att ha missat sex matcher - hade assistpoäng direkt.
  • Malmö har nu inte gjort mål på tre raka bortamatcher.