Hävelid med första SHL-målet när Linköping chockade Skellefteå

7 januari 2023 20:27
#LHCSKE

Skellefteå ville studsa tillbaka på vinnarspåret igen - men wow vilken smäll de åkte på i första perioden, när hemmalaget Linköping gick upp i ledning med hela 3-0. De kunde inte komma tillbaka i matchen på riktigt efter det och Linköping vann till slut med 7-4 i ett riktigt målkalas, efter ett hattrick av Christoffer Ehn bland annat.

Linköping chockade Skellefteå rejält i öppningsperioden under lördagskvällen. Först satte de 1-0, sedan 2-0 innan de även fick in 3-0 efter drygt 10 minuter spelade. Ingen drömstart för Linus Söderström som var tillbaka mellan stolparna denna afton. Skellefteå verkade sitta kvar på bussen, som målskytten Vilmos Gallo själv sade i paus till C More. Skellefteå blev tillbakatryckta rejält och LHC kapitaliserade verkligen på de chanser som de fick.

När andra perioden drog igång var det ett helt annat Skellefteå som kom ut, trots det gjorde Linköping 4-0 - unge Mattias Hävelid med sitt första SHL-mål i karriären. Då hade Söderström gjort sitt för kvällen och Alexander Hellnemo fick hoppa in. Skellefteå reducerade sedan två gånger om, bland annat Tom Kühnhackl med nätrassel i fjärde raka matchen. Linköping skulle däremot gå upp i en ny tvåmålsledning när Christoffer Ehn satte sin andra kasse för kvällen, vilket betydde 5-2 innan andra periodens slut.

Likt de två inledande perioderna fick vi skåda ett målkalas i den tredje perioden med. Linköping gick upp till ledning 6-2 innan Skellefteå kunde reducera två gånger om till 6-4. Skellefteå plockade målvakten med knappt 4 minuter kvar i hopp om ytterligare reducering, men det resulterade i ett mål bakåt istället. Christoffer Ehn fullbordade sitt hattrick när han blev fint serverad av Patrick Russel för att sätta 7-4 i tom målbur - vilket även kom att bli slutresultatet.

– Grymt kul, jäkla fin lördag här för oss och grymt stöd från ståplats och alla. Skönt att få sätta dit den sista, är ändå nåt man tänker på ibland med hattrick, men det viktigaste är de tre poängen. När vi tar 3-0 ledningen känner vi att vi är på gång och vi syr ihop det på ett bra sätt ändå, summerar en oerhört glad Christoffer Ehn, tillika tremålsskytt, för C More efter slutsignal.

– Det är inte bra, att släppa 6 mål och 1 i tom kasse så är det väldigt svårt att vinna i dagens SHL. Vi släpper till alldeles för enkla mål bakåt. Från röda och framåt tycker jag ändå vi spelar bra hela matchen, men i egen zon lämnar det mycket att önska och vi sätter inte våra målvakter i någon bra sits, konstaterar en besviken Jonathan Pudas från Skellefteålägret.

• Linköpingstalangen Mattias Hävelid gjorde ikväll karriärens första SHL-mål.
  • Christoffer Ehn bidrog med ett hattrick.