TIK

Ortio låg bakom sensationell vändning - när HV71 vann returen mot Timrå

2 februari 2023 21:48
#TIKHV71

Timrås Jermy Boyce-Rotevall hyllades på förhand när han slog rekord för flest tävlingsmatcher i Timråtröjan. Timrå skulle rida vidare på den energin och förde hela matchen, men två snabba mål i tredje perioden - och bländade målvaktsspel av Joni Ortio, låg till grund för en makalös vändning och otroligt viktiga 3 poäng för HV71, när man besegrade Timrå med 2-1.

Timrå skapade helt klart de flesta målchanserna i matchens inledande 20 minuter, bland annat genom dubbla ramträffar av Emil Pettersson - men HV71 fick sina lägen de också. Fredrik Forsberg kom fri mot Timrås Jacob Johansson, men Timråkeepern var följsam och höll ställningen till 0-0. Timrå fortsatte sedan att trycka på, men trots massivt spelövertag höll sig ställningen mållös i periodpaus.

Väl i andra perioden var det Timrå mot Joni Ortio för hela slanten - en riktig soloshow. Så pass att HV71 fick ta Timeout efter drygt 5 minuter in i mittakten. Det blev sedan bättre från gästernas håll, men pucken ville inte in varken för hemma- eller bortalag. Trots flertalet ramträffar ville inte pucken in för något av lagen, 0-0 höll sig även efter 40 spelade minuter.

Matchen skulle få se ett mål under ordinarie speltid till slut. Knappt fem minuter in i tredje styrde Olli Palola in 1-0, hans andra mål på lika många matcher i Timråtröjan. Sedan gjorde HV71 osannolikt två snabba mål. Bland annat gjorde Oliwer Kaski sitt första SHL-mål när han pricksköt in ledningspucken 2-1. Samtidigt spikade Joni Ortio igen med en rad sensationella räddningar och slutade upp med 43 stycken på räddningskontot. HV71 vann senare med 2-1 och tog tre blytunga poäng i botten av tabellen.

– Det är klart att jag tycker vi spelar bra ishockey och det är inte mycket fel vi gör, förutom att vi inte gör mål. Jag tycker vi har massa lägen att kvittera, men nae det var en sån kväll ikväll och det är bara att gå vidare, summerar en inte allt för besviken huvudtränare Anders Karlsson till C More om sitt Timrås insats ikväll.

– Så jäkla skönt på ren svenska. Det har vart två turbulenta dagar, alla strider och gör sitt bästa och vi visar otroligt stort hjärta och vinner. Det känns otroligt skönt. Hjärtat vi visar och krigarandan är det som får oss att vända detta. Riktigt HV-hjärta, konstaterar en lyrisk Johan Lindbom, som tog första segern i sin comeback bakom båset för HV71.

• Jeremy Boyce-Rotevall blev ikväll den Timråspelare med flest matcher under bältet. Han spelade ikväll sin 681:a match och gick därmed om Pelle Hallin på 680 matcher.
  • Joni Ortio stod för 43 räddningar av 44 möjliga.
  • HV71:s Oliwer Kaski gjorde sitt första SHL-mål, vilket även blev det matchvinnande 2-1 målet.
  • Olli Palola gjorde sitt andra mål i Timråtröjan på lika många matcher.
  • HV71 bröt i och med kvällens seger en dyster bortasvit på 7 raka förluster.
  • Johan Lindbom tog sin första seger som tränare för HV71 efter återkomsten bakom båset.
  • Detta var säsongens första seger för HV71 mot just Timrå, förlorat alla 3 innan.