Quenneville: "Jag ville komma till Sverige"

29 augusti 2022 15:00
Välkommen till SHL

I artikelserien ”Välkommen till SHL” stiftar vi bekantskap med spelare som ska göra sin första säsong i ligan. Nu har det blivit dags för Leksands John Quenneville, som berättar om drömmen att ta sig tillbaka till NHL, vänskapen med brorsan David i Oskarshamn samt varför han ville till SHL.


Förra året skrev David Quenneville på för IK Oskarshamn. Till den här säsongen är det ytterligare en Quenneville i ligan, nämligen Davids två år äldre bror John, 26. Han kommer från en stark säsong i Schweiz (37 poäng på 46 matcher) och nu ska han försöka fortsätta producera i Leksandströjan.

– I John får vi en spelare som älskar att skjuta och som besitter ett väldigt bra skott. Han tar sig in i de ytor som krävs för att vara ett offensivt hot, kommenterade Leksands GM Thomas Johansson när värvningen av Quenneville offentliggjordes.

"Gillar laget och tränarna"

När SHL.se pratar med den 26-årige kanadensaren har han varit i Leksand några veckor och han gillar det han har upplevt så här långt.

–  Det har varit en bra start. Jag gillar laget, tränarna och vi har en bra grupp killar, säger han.

Hur bra koll hade du på Leksand innan du kom?

– Jag visste att det är en liten stad och jag hade lite koll på ligan så jag visste vilket typ av lag de hade förra året, säger John Quenneville.

Du som är från en så pass stor stad som Edmonton, kan du skrämmas av småstadslivet som väntar?

– Jag vet inte ens om jag skulle kalla det här för stad, men jag har bott på mindre orter. Det är inga problem. Jag visste vad som väntade, säger han.

"Är bästa vänner"

Quenneville berättar att han har rätt bra koll på ligan och en stor anledning till det är att lillebror David sedan förra säsongen tillhör Oskarshamn.

– Jag såg nästan alla Oskarshamns matcher, och en del andra matcher i ligan, säger John.

Inte sedan junioråldern har John och David mötts på isen, men nu har det blivit dags igen. Den 20 oktober gästas Leksand av Oskarshamn.

– Vi är bästa vänner och har stöttat varandra hela karriären. Det är kul att vi bor närmare varandra nu och kan ses lite oftare. Att spela mot honom ska bli kul. Det är förstås en intressant situation, att spela mot sin brorsa. Men förutom när vi möter Oskarshamn kommer jag att heja på honom. Och han känner likadant för mig, säger John.

David och John är inte de enda hockeyspelande bröderna. Den äldsta brodern Peter Quenneville, 28, har efter att ha gjort 80 poäng på 52 matcher i den tyska andraligan skrivit på för norska Storhamar den här säsongen.

– Vi bröder har alltid varit väldigt supportande. Vi har alltid spelat hockey tillsammans. Vi hade en rink där vi bodde. Pappa och farfar tog hand om den och spolade is. Det är rätt kallt i Edmonton och vi hade is under en stor del av året, säger John Quenneville.

Med tanke på att familjen är från en hockeystad som Edmonton var det rätt givet att John skulle satsa på hockeyn. Han höll på med baseboll och golf, men hockey var alltid nummer ett. 2014 draftades han i första rundan, som nummer 30 totalt, av New Jersey Devils och två år senare tog han plats i det kanadensiska JVM-laget. Säsongen 2016/17 var det dags att debutera i NHL och han gjorde det i Chicago.

– Vi mötte Blackhawks borta, tidigt i december. Jag var 20 år och det var förstås en dröm som gick i uppfyllelse, säger Quenneville.

"Jag ville till Sverige"

Quenneville har dock aldrig lyckats slå sig in i NHL på allvar. Totalt har det blivit 42 matcher i NHL.

Varför tror du att det aldrig riktigt blev ordinarie i NHL, trots bra siffror i AHL?

– En bra fråga. Det kanske bara var dålig tajming, säger Quenneville.

Tro dock inte att 26-åringen har gett upp drömmen om NHL. Tvärtom. En stor anledning till att han skrev på för Leksand är att han tror att det ökar hans chanser att ta sig tillbaka till världens bästa liga.

– Jag ville komma till Sverige för att jag tror att det är det bästa stället att spela på om man vill komma till NHL. Det var därför jag ville komma hit. Det är en väldigt bra liga där man får pusha sig själv hela tiden. NHL är den bästa ligan i världen. Alla hockeyspelare vill spela där någon gång och jag är inte annorlunda. Jag vill spela där igen. Ska man ta sig dit från Europa är den bästa vägen att göra det via SHL, säger Quenneville.