Veckans SHL – nyheterna från den gångna veckan

5 juli 2021 10:00
Veckans SHL

Ny vecka betyder att det har blivit dags att blicka tillbaka och se vad som har hänt i klubbarna under de sju senaste dagarna. Exempelvis har Växjö värvat en lettisk VM-målvakt och Linköping har förstärkt med en NHL-meriterad amerikan.


Lettisk målvakt till Lakers

Växjö tappade båda sina målvakter från den gångna säsongen – Viktor Fasth samt Erik Källgren – men nu har mästarklubben hittat sina ersättare. Tidigare har de gjort klart med Adam Åhman och nu har de även skrivit kontrakt med den lettiske må¨lvakten Jānis Kalniņš.

– Med Jānis signad så är vår målvaktssida klar. Vi kommer till spel med två målvakter som passar vårt sätt att spela väldigt väl. Jānis är en väldigt stabil målvakt som i de fall han spelat bakom bra försvar har levererat absoluta toppsiffror i KHL. Janis har precis som Viktor Fasth varit lite av en late bloomer och det kommer bli väldigt spännande att se vilka kliv han kan ta med vår struktur, säger Växjös sportchef Henrik Evertsson till klubbens hemsida.

Kalniņš och Växjö är överens om ett ettårskontrakt. 29-årige Kalniņš har de fem senaste säsongerna spelat i KHL, varav de tre senaste har han gjort i Jokerit. Förra säsongen stod han 32 matcher och av dessa vann Jokerit 17. Han belönades med en plats i det lettiska VM-laget och där stod Kalniņš två matcher. Det var hans fjärde VM-turnering.

Amerikan klar för Linköping

Brian Gibbons, 33, är Linköpings senaste värvning. Det är en amerikansk forward som närmast kommer från schweiziska Lausanne. Förra säsongen noterades han för 33 poäng på 46 matcher.

– Jag är väldigt förväntansfull. Jag tycker att det är en bra möjlighet i det här stadiet i min karriär, jag har varit runt på lite olika ställen i min karriär men aldrig i SHL, så jag ser fram emot att uppleva det, säger Gibbons till Linköpings hemsida.

Gibbons har gjort över 200 NHL-matcher under karriären. Han debuterade i NHL säsongen 2013/14 i Pittsburg Penguins. Som mest har han gjort 26 poäng under en NHL-säsong (2017/18 i New Jersey Devils). Det resulterade i en plats i USA:s VM-lag 2018 och GIbbons och hans lagkamrater åkte hem från turneringen med ett brons.

Gibbons har skrivit på ett ettårskontrakt med Linköping.

Timrå värvar Rattie

Timrå fortsätter att bygga inför återkomsten i SHL. I veckan har klubbens GM Kent Norberg signat Ty Rattie – en kanadensisk forward som förra säsongen spelade i Ässät.

– Ty är en spelare med mycket erfarenhet, inte minst i NHL, AHL och KHL. Han har gjort många mål och jag är övertygad om att han kommer tillföra mycket till laget, säger Kent Norberg till klubbens hemsida.

Rattie har spelat 98 NHL-matcher under karriären och på dessa har han gjort 30 poäng. Dessutom har han gjort 184 poäng på 268 AHL-matcher. Han har även hunnit med en säsong i KHL. Då blev det 34 poäng på 52 matcher.

Kontraktet med Timrå gäller över kommande säsong.

Volden till BIK Karlskoga

Efer två raka säsonger i Malmö Redhawks lämnar Lars Volden skåningarna. Den norske målvakten har i stället skrivit på för BIK Karlskoga.

Finländare förstärker Örebro

Den finske forwarden Juuso Puustinen, 33, är klar för Örebro. De tre senaste säsongerna har han spelat i KHL och han kommer närmast från två år i Sibir Novosibirsk. Under samtliga tre säsonger i Ryssland han han gjort 30 poäng eller fler. Nu hoppas Örebro att han ska fortsätta leverera i SHL.

– Det känns jättebra att vi lyckats landa Juuso i en kamp med andra klubbar. Vi får in en högerfattad spelare som besitter alla kvaliteter för att vara en toppspelare i vårt lag. Med sitt skott som sitt främsta vapen kommer Juuso tillföra ytterligare en dimension till vårt redan starka lag. Vi ser fram emot att jobba med Juuso i vår miljö under den kommande säsongen, säger Örebros sportchef Niklas Johansson.

33-åringen har skrivit ett ettårskontrakt med Närkeklubben.

Kelleher lämnar Oskarshamn

Tyler Kelleher och Oskarshamn går skilda vägar. Amerikanen har spelat två raka säsonger i Oskarshamn, 28 respektive 29 poäng, men det blir ingen fortsättning i Smålandsklubben för Kelleher.

– Vi har kommit överens med Tyler om att bryta kontraktet. Jag känner att både klubben och Tyler skulle må bra av en förändring. Samtidigt vet vi om och är oerhört tacksamma för det han gjort för IK Oskarshamn, säger Oskarshamns sportchef Thomas Fröberg till klubbens hemsida.