IKO

Oskarshamns förstakedja avgjorde mot Leksand

7 januari 2023 20:40
#LIFIKO

En poäng skiljde lagen åt i tabellen inför kvällens nedsläpp, då fick Leksand en drömstart mot Oskarshamn - när de tog ledningen med 1-0 efter bara en minut. Drömöppningen höll däremot inte, istället visade Oskarshamns förstakedja vad de är kapabla till. Patrik Karlkvist satte både 2-1 och 3-1 i den avslutande perioden när Oskarshamn till slut vann med 4-2 och tog tredje raka vinsten 2023.

Leksand fick en drömstart när pucken släpptes i Tegera Arena. Efter bara en minuts spel kunde Olle Alsing prickskjuta in 1-0 för hemmalaget inför en jublande klack. Leksand red vidare på den vågen och fortsatte skapa lägen och etablerade bra pressspel, men fick inte till de där sista målchanserna. Istället kunde John Dahlström i slutet av första perioden kvittera till 1-1 för gästande Oskarshamn, efter en rejäl bjudning från Leksandspelare.

Mittenakten blev en jämn historia. Spelet böljade fram och tillbaka, men både Leksand och Oskarshamn var trygga och solida i sin defensiv. Mantas Armalis och Tim Juel höll tätt och gjorde några räddningar på varsin sida av isen, vilket resulterade i en mållös andra period.

I inledningen av tredje perioden visade Oskarshamns förstakedja med Patrik Karlkvist, Antti Suomela och Ahti Oksanen vad de går för. Patrik Karlkvist gjorde 2-1 efter drygt 3 minuter in i tredje, hans 16:e fullträff för säsongen. Oskarshamns förstakedja noterades i och med det målet för över 100 poäng tillsammans denna säsong - otrolig milstolpe. Samma Karlkvist skulle senare även göra 3-1 efter att ha fått pucken till skänks från Leksandsförsvarare - men på rent målskyttsmanér placerade han den kyligt mellan benen på Armalis. Innan slutsignalen ljöd hann Jon Knuts reducera till 3-2, vilket innebar hans fjärde match i följd som målskytt. Skytteligaledaren Antti Suomela kunde sedan stänga matchen när han sköt stolpe in i tom målbur till 4-2, vilket även blev slutresultatet.

– Vi kämpade på bra, gör en ganska okej bortamatch. De har ett par lägen för mycket men överlag krigar vi bra och vi vinner ju. Det är bara att tacka och ta emot för det sista målet där, försöker ta första touchen nära och skönt att den gick in. Vi offrar oss för varandra bakåt och spelar på det sättet vi ska göra och det ser ju bättre ut, konstaterar en glad tvåmålsskytt, Patrik Karlkvist, till C More efter slutsignal.

– Stundtals spelar vi med jättefin energi och aggresivitet, det vi saknar är kanske kvalitet. Sen tycker jag väl att vi passar ju fram dem till deras mål och det är kanske inte att rekomendera och det står oss väldigt dyrt, kommenterar huvudtränare Björn Hellkvist om sitt Leksand efter matchen.

• Patrik Karlkvist stod för dubbla fullträffar.
  • Skytteligaledaren Antti Suomela utökade sin ledning i just skytteligan när han ikväll gjorde sitt 19:e mål för säsongen.
  • Jon Knuts gjorde mål för fjärde raka matchen i följd i och med sin reducering.
  • John Dahlström gjorde mål för första gången sedan seriepremiären för Oskarshamn.
  • Leksands Felix Unger Sörum gjorde under kvällen sin andra match idag. Han spelade tidigare under dagen för Leksands J20 mot Rögle.
  • Leksands förstakedja gjorde ikväll 4 poäng och nu har Oskarshamn vunnit 3 raka matcher för att starta 2023 års hockeysäsong.