Ekmark hjälte efter tunga året

26 december 2022 18:19
#HV71LHC

Det var upplagt för fest i Husqvarna Garden där 7 000 åskådare valde att spendera annandagens eftermiddag för att se HV71 ta emot Linköping. För merparten av åskådarna blev det dock ingen vidare fest, Linköping kontrollerade stora delar av matchen och kunde till slut stå som vinnare med 3-0, efter att Elliot Ekmark, som i princip missat ett år med olika skador, gjort både mål och assist i comebacken.

Rivalmötet i Husqvarna Garden hade en härlig inramning och intensitet från start. Det märktes i vissa situationer att det varit ett långt uppehåll, men knappast när Georg Weigelt fick chansen i slottet. Den unge forwarden tryckte till direkt och pucken satt perfekt vid bortre stolpen. Det Linköpingsmålet var också första periodens enda. Elliot Ekmark fick en assistpoäng på målet, men comebacken skulle bli ännu bättre för hans del.

Den andra perioden tillhörde i stora drag bortalaget, som kom i flera farliga spelvändningar, bland annat två rena frilägen. Det var dock inte ett friläge som gav periodens enda mål, utan ett sidledsspel som hittade fram till - just det - Elliot Ekmark som satte pucken i krysset.

I den tredje perioden behövde HV71 hitta något för att bryta mönstret i matchen, men hade svårt att ta sig igenom Linköpings solida försvar. Och när man väl gjorde det stod Marcus Högberg där som en mycket stabil sista utpost och räddade. Ja, förutom när Radan Lenc fick öppet mål förstås, den gången var det Linus Hultström som kastade sig och styrde undan pucken. Patrick Russell stängde matchen med sitt 3-0-mål i tom kasse med sekunden kvar att spela.

– Vi blir lite mer desperata i sista men det är för sent. När de får sån kontroll på matchen är de svåra givetvis. Första 5-6 minuterna är bra för vår del, men efter det kontrollerar de händelserna, summerade HV71:s tränare Tommy Samuelsson.

– Vi håller dem på utsidan, vilket gör det lättare för Högga (Marcus Högberg) också. Vi stressar inte upp oss, utan behåller lugnet och har kontroll. Jättekul för Elliot (Ekmark) som haft ett tufft år och får göra mål. Det är bra, konstaterade backfantomen Oscar Fantenberg efter matchen.

• Linköping har nu vunnit samtliga tre möten mot HV71 den här säsongen.
  • HV71 inkasserade fjärde raka förlusten.
  • Efter att inte ha spelat en match sedan 29 september var Elliot Ekmark tillbaka och blev hjälte med både mål och assist.
  • Marcus Högberg räddade 19 skott för säsongens första nolla.
  • HV71 hade gjort matchens första mål i fem raka matcher innan dagens match...
  • ... Linköping hade å sin sida släppt in första målet i fyra raka matcher - men idag bröts båda sviterna eftersom Linköping satte första målet.