Veckans SHL – nyheterna från den gångna veckan

30 maj 2022 09:00
Veckans SHL

Ny vecka betyder att det har blivit dags att blicka tillbaka och se vad som har hänt i klubbarna under de sju senaste dagarna. Exempelvis har Oscar Fantenberg återvänt till svensk hockey, HV71 har gjort klart med två nyförvärv och tre spelare har skrivit NHL-kontrakt.


HV71 värvat två spelare

HV71 fortsätter att stärka truppen inför SHL-återkomsten. Den gångna veckan plockade de in Joni Ortio samt Lucas Elvenes.

Elvenes är tillbaka i SHL efter tre raka säsonger i Nordamerika. Han fick aldrig chansen i NHL, men gjorde 115 poäng på 159 AHL-matcher. Han representerade Rögle säsongen 2018/19 och då blev det 20 poäng på 42 SHL-matcher. Nu är han klar för två säsonger i HV71.

– Lucas är en väldigt lovande spelare som byggt på sig mycket erfarenhet under sina år i Nordamerika. Vi kommer att få en spelare som gillar att utmana med sin kreativitet, fart och fina skridskoåkning. Det ska bli spännande att se honom i SHL igen, säger HV:s sportchef Kent Norberg till klubbens hemsida.

Målvakten Joni Ortio har HV71 hämtat från KHL-klubben Barys Nur-Sultan. Den gångna säsongen stod han 39 matcher (15 vinster). Den finske målvakten spelade i Skellefteå mellan 2016 och 2018 och har därefter gjort en säsong i Schweiz samt tre i KHL. Hans kontrakt med HV71 gäller i två säsonger.

–  Joni har under många år visat att han är en toppmålvakt i Europa med en hög lägstanivå och imponerande jämnhet. Han har erfarenhet från SHL sedan tidigare och kommer tillsammans med Jonas Gunnarsson bilda ett målvaktspar som ger oss trygghet och rutin, säger Kent Norberg.

Duo till Linköping

Precis som HV71 har Linköping gjort klart med två nyförvärv under den gångna veckan, backen Oscar Fantenberg samt forwarden Markus Hännikäinen.

Fantenberg spelade den senaste säsongen i SKA St Petersburg och han var med i det svenska OS-laget. Utöver tre säsonger i KHL har han spelat 124 NHL-matcher samt gjort över 200 matcher i SHL (HV71 samt Frölunda). Kontraktet med Linköping är skrivet över fyra säsonger.

–  Jag kände att jag ville åka hem och skaffa familj, vi ska få tillskott i augusti, så det känns bra att ha skrivit på ett längre kontrakt. Jag har haft ett jättebra snack med ”Pajen” och Klas som jag känner sedan tidigare och fick en bra känsla, säger Fantenberg till klubbens hemsida.

Markus Hännikäinen, 29, har 91 NHL-matcher på meritlistan. Han kommer närmast från tyska Adler Mannheim, som han gick till under den gångna säsongen från KHL-klubben Jokerit. 29-åringen har gjort ett VM med Finland och har nu gjort klart med ett ettårskontrakt med LHC.

–  Jag ser fram emot att komma till Linköping. Jag har hört väldigt bra saker om föreningen, fansen och staden, så det var ett ganska enkelt beslut att ta. Vi vill ta oss tillbaka till slutspelet och jag vill vara med på den resan, säger finländaren.

Vesalainen till Malmö

Kristian Vesalainen spelade två säsonger i Frölunda (2015-2017). Däreftert blev det en säsong i Finland innan han flyttade över till Nordamerika. På fyra säsonger där noterades han för 70 NHL-matcher samt 105 AHL-matcher. Nu återvänder han till Sverige, men inte till Frölunda. Forwarden har skrivit ett ettårskontrakt med Malmö Redhawks.

– Kristian är en spelare jag följt i många år och jag hade förmånen att jobba med honom väldigt tidigt i hans karriär. Efter några säsonger i Nordamerika med NHL-hockey väljer han nu att komma tillbaka till Europa för att utvecklas till den spelare som han kan bli, säger Malmös sportchef Björn Liljander.

Byter HV71 mot Oskarshamn

Efter att ha gjort 20 poäng på 22 matcher för Västervik bytte Myles Powell till HV71 den gångna säsonger. Där var kanadensaren med och förde upp klubben till SHL. Forwarden blir kvar i högstaligan, men inte i HV71. I stället har han skrivit på för en annan Smålandsklubb, nämligen Oskarshamn. Kontraktet gäller för kommande säsong.

–Jag gillade att bo och spela i både Västervik och Jönköping, där jag var förra året. Jag gillar södra Sverige över lag. Angående beslutet att komma till Oskarshamn: Det känns som rätt miljö för mig. Jag ser fram emot att börja säsongen och visa vad jag kan göra, säger Myles Powell till Oskarshamns hemsida.

Oskarshamn har även plockat in finländaren Juuso Riikola. En 28-årig back som den senaste säsongen spelade AHL-hockey med Wilkes-Barre/Scranton Penguins. Under de fyra senaste säsongerna har han även gjort 80 NHL-matcher med Pittsburgh Penguins.

– Jag ser på mig själv som en puckförflyttande back som gillar att skjuta från blå. Jag skulle säga att jag är ganska allround och gillar att spela både powerplay och PK. Det ska bli kul att dra igång säsongen och spela i en stad och ett samhälle som andas hockey, säger Riikola, som har kontrakt med Oskarshamn över kommande säsong.

Kontraktet gäller över kommande säsong.

Trio skriver NHL-kontrakt

Skellefteåduon Linus Karlsson och Filip Roos har skrivit NHL-kontrakt den gångna veckan och det har även Marcus Björk, senast i Brynäs, gjort.

Den gångna säsongen var Linus Karlssons första i SHL och han gjorde 46 poäng, varav 26 mål. Succén i Skellefteå har nu gett honom ett kontrakt med Vancouver Canucks, som gäller över säsongen 2023/24.

Även Filip Roos, 23, debuterade i högstaligan den gångna säsongen. Han kom till Skellefteå från två raka säsonger i BIK Karlskoga. Roos gjorde även landslagsdebut den gångna säsongen. Nu har 23-åringen skrivit på ett tvåårskontrakt med Chicago Blackhawks.

Backen Marcus Björk har fyra raka säsonger i SHL, i tre olika klubbar – Örebro, Malmö samt Brynäs. Den gångna säsongen noterades han för 15 poäng på 52 matcher. Den högerfattade backen, som aldrig draftades, har skrivit på för Columbus Blue Jackets.

Han blir Timrås nye sportchef

Kent Norberg lämnade efter den gångna säsongen uppdraget som sportchef i Timrå. Nu är det klart med hans ersättare och det blir finländaren Kimmo Kapanen.

– Jag är verkligen glad och tacksam för valet av mig och kommer att anta denna nya utmaning med ödmjukhet. Att axla manteln efter Kent Norberg är inte lätt, men jag ska göra mitt bästa för att skapa nya historiska ögonblick, säger Kapanen.

Kapanen var målvakt i Timrå mellan 2001 och 2005. Han avslutade karriären 2008. Åren som följde var han både målvaktstränare och sportchef i i KaIPa, men sedan 2017 har han jobbat som agent. Kontraktet med Timrå är skrivet över tre säsonger.

Flera spelare lämnar sina SHL-klubbar

Att Sami Lepistö och Linus Omarks skulle lämna Luleå har stått klart en tid. Nu vet vi att Omark fortsätter karriären i Genève-Servette HC medan Lepistö är klar för SCL Tigers.

Tre spelare har skrivit på för Tappara: Tyler Kelleher, senast HV71, Valtteri Kemiläinen, senast Rögle, samt Philip Granath, senast i Rögle.

Jesper Kokkonen byter HV71 mot Västerås.

Daniel Audette, som avslutade den gångna säsongen i Örebro, har skrivit på för Vityaz Podolsk. Petr Zamorsky flyttar från Örebro till HC Plzeň.

Det står även klart att Rögle lånar ut Oskar Hassel till Kristianstad kommande säsong.